Hírek

2019. május 16.

Gyapjúszövők Alkotó Köre

Gyapjúszövőink a székesfehérvári gyapjúfesztiválon jártak

2019. május 11-én a pedagógusok Soproni Művelődési Házának Gyapjúszövő Alkotó Köre és klubja szakmai út keretében öt szakköri taggal meglátogatta a Magyar Gyapjúfesztivált Székesfehérváron. Itt bővítették ismereteiket a fonalak, a szövés, a nemezelés és a gyapjúhímzés területén, továbbá meghallgatták Landráf Katalin könyvbemutató előadását az új Nagy Szövéskönyvről.

2019. május 13.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

A Pedagógus Nyugdíjas Klub tavaszi kirándulása

A Pedagógus Nyugdíjas Klub ez évi jó hangulatú tavaszi kirándulását Veszprém, Tihanyi apátság és Balatonfüred útvonal mentén szervezte Ormosi Anikó klubvezető és Bertáné Ács Magdolna pénztáros.

2019. május 3.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Dr. Németh Ildikó előadása az Erdei Iskola történetéről

A Pedagógusok Soproni Művelődési Háza Pedagógus Nyugdíjas Klubjában 2019. április 24-én "Erdei Iskola" történetéről Dr. Németh Ildikó múzeumpedagógus előadását hallgatták meg tagjaink.

Dr. Manninger Vilmos emberségének adta tanújelét, amikor Sopron melletti, édesapjától örökölt családi nyaralóját és erdei birtokát 1917-ben Sopron Szabad Királyi Városnak adományozta, „hogy ott a gyenge, fejletlen, vagy árva, gyermekek nevelésére „erdőiskolát” létesítsenek. Az intézet neve: „Manninger-ház Soproni Erdei Iskola”. Az internátusában elhelyezést nyert gyermekek állandó orvosi felügyelet alatt álltak. Az iskola elindítását és működését adományaival és adománygyűjtő, országos hírű jótékonysági hangversenyek szervezésével folyamatosan támogatta.

2019. április 25.

Népi Díszítők Alkotó Köre

Népi Díszítők Alkotó Körünk vezetőjének újabb elismerése

Ismét díjjal ismerték el Népi Díszítők Alkotó Körünk vezetőjének alkotásait. Kovácsné Pócza Ágnes ezúttal Kárpát-medencei alkotópályázaton méretette meg magát, ahol kiemelkedő alkotásaiért elismerésben részesült.

A Nemzeti Művelődési Intézet együttműködésben a Népművészeti Egyesületek Szövetségével, a Népfőiskola Alapítvánnyal és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével Kárpát-medencei alkotói pályázatot hirdetett a komatál-komakendő hagyományának újraélesztése, népszerűsítése érdekében.

A pályázat egy hosszú távú folyamat első lépcsője, melyben a hagyományhoz kapcsolódó kellékek egalkotására lehetett pályázni.

Kárpát-medencei fazekas, szövő, hímző Alkotóművészek pályázhattak.

Komakendő pályázati kategóriában a textiles alkotóktól (szövőktől, hímzőktől, nemezesektől stb.) az adott tájegység(ek)re jellemző, szövött, hímzett stb. textíliá(ka)t vártak. (A komakendő az ételek és edények lefedésére szolgál, illetve asztalterítőként, vagy egyéb háztartási funkcionális textíliaként is használható.)

A pályázati alkotások elbírálása 2019. március 30–31-én történt, szakmai zsűri által. Az elfogadott alkotásokból kiállítás nyílt 2019. április 18-án, a Lakitelek Népfőiskolán. A tárlat 2019. április 28-ig megtekinthető a helyszínen.

A Komatál Program Kárpát-medencei alkotópályázaton díjazásban részesült Népi Díszítők Alkotó Körünk vezetője, Kovácsné Pócza Ágnes. Kiemelkedő alkotásaiért elismerését és köszönetét fejezte ki többek között Dr. Beneda Attila, családpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

2019. április 14.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Király Géza hegymászó előadása a Nyugdíjas Klubban

Király Géza megmászta a Pamír-hegység Kirgizisztán és Tádzsikisztán határán található 7134 méter magas csúcsát. Ezzel a soproni hegymászó neve is bekerült a Magyarok 7000-es csúcsokon összeállításba. Az expedíció adta kihívásokról és különleges hobbijáról tartott vetített képes élménybeszámolót a Soproni Egyetem munkatársa a 2019. április 10-i klubfoglalkozásunkon.

2019. április 8.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Az Amerikai szépség című film elemzése - Jávorszky Edit előadása

Pedagógus Nyugdíjas Klubunk 2019. április 2-ai alkalmán az Amerikai szépség című, többszörösen díjnyertes film elemzése hangzott el Jávorszky Edit előadásában.

2019. április 1.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Szemerey Tamás vetített-képes bútortörténeti előadása

Pedagógus Nyugdíjas Klubunk tagsága 2019. március 27-én Szemerey Tamás vetített-képes bútortörténeti előadását hallgatta meg.

2019. március 24.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Jubileumi születésnaposaink Latinovits-díjas versmondóval

Pedagógus Nyugdíjas Klubunk a 2019. március 20-i alkalmán Tóth Ernőné Terus nénit 90. és Horváth Bernadettet 80. születésnapja alkalmából köszöntötte. Majd "A legszentebb játék" címmel Orbán Júlia Radnóti és Latinovits-díjas versmondó előadásában válogatást hallgattak a magyar irodalom legszebb alkotásaiból.

2019. március 20.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Nyugdíjas Klub látogatása az Interaktív Galériában

2019. március 13-án a Pedagógusok Nyugdíjas Klub fertőszéplaki Interaktív Galériába látogatott. Klubtagjaink a tűzzománc és a kerámia különleges világával, az alkotókkal és a munkafolyamatokkal ismerkedtek meg. Köszönet illeti Cseh Gabriella és Papp József művészeket a lehetőségért és a lelkes fogadtatásért.

2019. március 12.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Roskó Mária ragyogó összeállítását hallgattuk - Versek a nőkről - Nők a költészetben

2019. március 6-án 15 órakor a Pedagógusok Nyugdíjas Klub előadója Gyapjúszövők Alkotó Körünk korábbi vezetője, Roskó Mária "Sopronért emlékérmes" pedagógusa volt. Előadása keretében ragyogó összeállítást halgathattak meg klubtagjaink. Témája "Versek a nőkről - Nők a költészetben" volt.

2019. március 1.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Jávorszky Edit pszichológus előadása a Pedagógus Nyugdíjas klubban

2019. február 27-én Pedagógus Nyugdíjas klubunk tagjának, Fáklya Egyesületünk elnökének, Jávorszky Edit pszichológusnak, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának nyugalmazott főiskolai docensének művészetpszichológiai előadását hallgathatta tagságunk.

Farsangi összejövetel a Pedagógus Nyugdíjas Klubban

Pedagógus Nyugdíjas Klubbunk tagjai finom falatok asztalánál 2019. február 20-án vidám, jelmezes farsangi összejövetelt tartottak Házunkban.

2019. február 15.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Csomagolás és a környezetvédelem, Selmeczi Éva előadása

Csomagolás és a környezetvédelem címmel 2019. február 13-án a Pedagógus Nyugdíjas Klub előadója Selmeczi Éva könnyűipari mérnök, a Soproni Egyetem nyugdíjasa volt.

2019. február 7.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Pedagógusok Nyugdíjas Klub vendég előadója volt Dr. Gajdos Anikó

2019. február 6-án 15.00 órakor a Pedagógusok Nyugdíjas Klub vendég előadója volt Dr. Gajdos Anikó, a Soproni Járásbíróság elnöke. Előadásának témái a bírói szervezet felépítése, a bíróság működése és feladatai voltak. Előadása végén készséggel válaszolt a hallgatóságot érintő kérdésekre is.

2019. február 1.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Király Gyuláné vetített képes úti beszámolója a legendás 66-os úton tett utazásáról

2019.01.30-i Nyugdíjas klub programja: Klubtagunk, Király Gyuláné vetített képes úti beszámolót tartott USA-nyugati partján, a legendás 66-os úton tett utazásáról.

2019. január 24.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

dr. Bertha Árpád előadása a Nyugdíjas Klubban

Templomos lovagok, és hazai vonatkozások címmel 2019. január 23-án a Pedagógus Nyugdíjas Klubunk előadója volt dr. Bertha Árpád.

2019. január 17.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Pedagógusok Nyugdíjas Klubunk foglalkozása a Berzsenyi Dániel Líceumban

Pedagógusok Nyugdíjas Klubunk tagjai a 2019. január 16-i klubfoglalkozásukat a Berzsenyi Dániel Líceumban tartották. Horváth Lucia kémia-fizika tanár, laborvezető meghívására, ellátogattak a Gombócz Endre Természettudományi Laboratóriumba. Laboratóriumi kísérletekkel illusztrált, vetített képes előadást hallgattak az Egészséges életmód és a mindennapi környezetvédelem témájában.

2019. január 15.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Nyugdíjas Klub foglalkozás - II. féléves programtervezet

2019. január 10-i Nyugdíjas Klub foglalkozásán Ormosi Anikó klubvezetőnk ismertette a klub II. féléves programtervezetét. Megvitattuk, ötleteltünk. Edit hozzászólásában megismertetett bennünket testvérvárosunk, Eisenstadt nyugdíjas klubjával kialakult kapcsolatainkról, programjainkról.

2019. január 8.

Vándorbölcső Mozgalom

Decemberben megérkezett a Vándorbölcső legújabb lakója!

Zétény nagyon jó baba, ott segít anyukájának, ahol tud :)
Megnyugtatja, ha a Bölcsőben ringatják.

Kedves Zétény! Nagyon vidám, boldog új évet kívánunk Neked és Szüleidnek!

Zétény a bölcsőben

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Czédly Mónika ruhatervező kiállításán

2019. január 2-án Pedagógus Nyugdíjas Klubunkkal Czédly Mónika ruhatervező kiállításán megtekintettük a Munkácsy teremben a Erzsébet királyné újraálmodott ruháit.

Oldalak

wahavi honlaptervezésdrupal