Hírek

2018. február 20.

Gyapjúszövők Alkotó Köre

Alpek Lajosné klubvezetőnk szőttes kiállítása a Ligneumban

“Modernitás és hagyomány” címmel Alpek Lajosné, a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza Gyapjúszövők Alkotó klubjának vezetője alkotásaiból szőttes kiállítás nyílt a Ligneum Látogatóközpontban 2018. február 9-én 17 órakor.

A kiállítást Prof. Dr. Faragó Sándor egyetemi tanár nyitotta meg, közreműködött a Gaudete Kamaraegyüttes.

Alpek Lajosné a Tolna megyei Németkéren született. A Kaposvári Tanítóképző Főiskolán folytatta tanulmányait. Családjával 1990-ben költözött Sopronba.

2001-ben iratkozott be a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza gyapjúszövők szakkörébe. Megtanulta és megszerette a szövést. Önálló tanulással, képzésekkel igyekezett minél jobban elsajátítani a szakma fortélyait, és egyre szebb munkákat készíteni. Ebben a jó közösség is segítette. Jelenleg ő a haladó csoport szakkörvezetője. 2015-ben nagy elismerésben részesítette a Hagyományok Háza zsűrije. Bronz oklevelet kapott az Élő népművészet kiállításon. Az alkotókörben azon dolgozik, hogy tagjaik a legszebb, nekik tetsző munkákat készítsék el.

A kiállítás a Ligneumban 3 héten át látható. Megtekinthető keddtől szombatig 10 és 17 óra között.

2018. február 16.

Jog, Társadalom, Ember Műhely

Dr. Soós István PhD telt házas előadása 2018.02.14-én

2018. február 14-én 18 órakor a Pedagógusok Soproni Művelődési Házában, a Jog, Társadalom, Ember Műhely keretében „A Lucifer-hatás” címmel telt házas hallgatósággal folytatta előadás sorozatát Dr. Soós István PhD. A vetített képes előadásában arról beszélt, hogy nincsenek jó vagy rossz emberek, hanem mindannyian olyan emberek vagyunk, akik hol jót, hol pedig rosszat teszünk. Az adott helyzetben döntenünk kell, hogy a gonosz gépezetét működtető fogaskerekek egyikei leszünk-e, vagy pedig hőssé válunk. Bár a helyzet, amiben vagyunk és a körülmények nagyon-nagyon erős hatást gyakorolnak ránk, a személyes döntéseinkért mi viseljük a felelősséget!
Dr. Soós István PhD következő műhely előadása ugyanezen a helyszínen 2018. március 14-én szerdán, 18:00 órakor lesz, melynek címe „Szigethy Attila elmaradt pere” lesz, alcíme: „Aki nem hagyta, hogy ítélkezzenek felette”. A belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várnak.

2018. február 15.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Lilja 4-ever online filmnézés a Pedagógus Nyugdíjas Klubban

2018. február 14-én 15 órakor a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza Pedagógus Nyugdíjas Klub tagjai ezúttal Jávorszky Edit vezetésével a Lilja 4-ever filmet tekintették meg online.

A 16 éves Lilya szegény és szomorú külvárosban lakik valahol a volt Szovjetunióban. Jobb életet álmodik. Az anyja egy új emberrel költözött az Államokba, és Lilya arra vár, hogy küldjenek neki levelet és pénzt. Amikor nem érkezik levél vagy pénz az anyjától, nyilvánvalóvá válik, hogy Lilyát elhagyják. Kénytelen, egy apró, lepukkant lakásba költözni, ahol nincs áram , fűtés. A gondoskodás és pénz nélkül, Lilya válik kétségbeesett helyzetbe. Egyetlen barátja a 11 éves Volodya. Együtt lógnak és fantáziálnak, hogy könnyebbé tegyék az életet. Egy napon remény érkezik, amikor Lilya beleszeret Andreiba. Azt kéri tőle, hogy kövesse Svédországba, hogy új életet kezdjen. Hirtelen egy svédországi járatra ül, egyedül marad elveszik az útlevelét , kiszolgáltatottá válik , öngyilkosságba menekül.

Lilja 4-ever online filmnézés a Pedagógus Nyugdíjas Klubban
2018. február 13.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Barangolás a gyógyteák birodalmában a Pedagógus Nyugdíjas Klubban

2018. február 7-én 15 órakor a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza Pedagógus Nyugdíjas Klubjában Mühl Nándorné Dr. Horváth Margit gyógyszerész "Barangolás a gyógyteák birodalmában" című előadásában ismertette, hogy a téli hűvös időben, a megfázások időszakában miből főzzünk teákat különböző testi, lelki problémáinkra, milyen teakeverékeket ajánl a gyógyszerész. Klubunk tagjai és vendégei nagy érdeklődéssel hallgatták az előadást.

2018. február 1.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Gyógynövényekről a Pedagógus Nyugdíjas Klubban

2017. január 14-én 15 órakor a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza Pedagógus Nyugdíjas Klubjában Mühl Nándorné Dr. Horváth Margit gyógyszerész bevezető mondatai után a tagok gyógynövényekről szóló filmet tekintettek meg. A film Magyarország vadon termő és nem védett gyógynövényei közül azokat mutatta be, amelyek feldolgozás nélkül alkalmazhatóak a gyógyászatban. Gondolatban egy naptári évet végigbarangolva virágzásuk sorrendjében ismerkedhettek meg a természetes orvosságokkal.

2018. január 25.

Babahordozó Klub

Czuczorné dr. Miletits Judit vetítettképes előadása

2017. január 14-én 15 órakor a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza Pedagógus Nyugdíjas Klubjában Czuczorné dr. Miletits Judit vetítettképes előadás keretében olaszországi utazásának 2. részéről tartott élménybeszámolót. A klub tagjai és a vendégek Judit tolmácsolásával barangolhattak az olasz csizma sarkában, Pugliában, ami Itália 18 száraz­földi régiója közül a leg­na­gyobbak közé tartozik. A magyar utazók ritkán jutnak el Olasz­ország ezen távoli vidé­kére, pedig szám­talan rangos látni­valója van: Ostuni (a „fehér város”), Alberobello (a trullik vá­ro­sa), Matera, a sziklába vájt barlanglakások városa, a Castellanai csepp­kő­barlang és Monte Sant'An­ge­lo a csizma sarkan­tyú­jában...

2018. január 18.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Szirbek István művészettörténész Angyalkoncert szemnek és léleknek címmel tartott előadást

2017. január 17-én 15 órakor a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza Pedagógus nyugdíjas Klubjában Angyalkoncert szemnek és léleknek címmel Szirbek István művészettörténész tartott előadást. A klub tagjai és a vendégek megismerhették Matthias Grünewald fő művét, az Isenheimi szárnyas oltárt.

2018. január 8.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

A Pedagógus Nyugdíjas Klub programja 2018. első negyedévére

Január 10.
Megbeszélés

Január 17.
Szirbek István: Angyalkoncert szemnek és léleknek

Január 24.
Czuczorné dr. Miletits Judit: Dél-Itália 2. rész

Január 31.
Mühl Nándorné: Gyógynövények

Február 7.
Mühl Nándorné: Teakeverékek

Február 14.
Dr. Németh Ildikó: Levéltár: A soproni m. kir. „Zrínyi Ilona” honvédtiszti leánynevelő-intézet

Február 21.
ifj. Dr. Sarkady Sándor: Elszabadult a pokol… Légitámadások Sopron ellen 1944-1945

Február 28.
Dr. Molnár Katalin: A játék és az alkotás szerepe a memória megőrzésében

Március 7.
Nőnapi megemlékezés

Március 14.
Bolodár Zoltán: Sopron (vetített képes előadás)

Március 21.
Két nyugdíjas társunk előadása

Március 28.
Jávorszky Edit: Filmvetítés

A Pedagógus Nyugdíjas Klub programja 2018. első negyedévére
2017. december 23.

Hírek

Karácsonyváró ünnepi rendezvény volt a Pedagógusok Soproni Művelődési Házában

2018. december 20-án gyűltek össze a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza csoportjai és jeles személyiségei karácsonyváró ünnepi rendezvényre.

Köszöntőt mondott Barcza Attila, a Belváros önkormányzati képviselője, aki maga is pedagógus, a Ház rendszeres vendége és támogatója. Beszédében elmondta, hogy szívesen támogatja Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza alapítványát és az itt működő csoportokat, hiszen szemmel látható a fejlődés mind megjelenésében, mind pedig tartalmában.

Bánfi Ákos igazgató köszöntötte mindazokat, akiknek kulur-otthonaként szerepel életében a Művelődési Ház. Továbbá: a jelen lévő Hans Skarits urat, az eisenstadti Seniorenbund küldöttség vezetőjét és a tagokat, Király János urat, aki gondoskodik a testvérvárosi kapcsolat ápolásáról; Dr. Tillné Schmidt Edit asszonyt, aki az elmúlt évtizedekben megtartotta, vezette és fejlesztette a Művelődési Házat; Roskó Máriát és Alpek Lajosné Évát – az 1981-ben megalakult Gyapjúszövők Alkotó Körének és Klubjának a vezetőit, akik őrzik, ápolják és működtetik a gyapjúszövés hagyományának a helyi kibontakozását, ez évben is kiállítást rendeztek a Nagycenken, de valódi közösséget is teremtenek, amely szakmai eredményeket ér el. Az igazgató elmondta: Gyapjúszövő csoportunkból 7 fő részt vett a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, Heves Város Önkormányzata, és a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet által szervezett IX. Nemzetközi Szőtteskonferencián is, melyet 2017. augusztus 4-6. között szervezetek Hevesen. Alpekné Éva ebben az évben két alkalommal továbbképzést is tartott Nagykanizsán, ahol a kárpitszövés és a keresztezett-vetülékes szövés rejtelmeivel ismertette meg a résztvevőket. Bánfi Ákos köszöntötte Póczáné Kovács Ágnest, a Ház Népi Díszítők Alkotó Körének gondos vezetőjét, a Hövelyi Csipke Egyesület új elnökét, Magyar Kézműves Remek-díjas iparművészt, aki a környéken egyedüliként továbbadja a világhírű hövelyi csipke készítésének fortélyait , de gondoskodik más hímzések, mint: a rábaközi keresztszemes szálán varrott, a kalotaszegi vagdalásos, a rábaközi gyapjúhímzés és az erdélyi írásos hímzés sikeres szerepeltetéséről. Az általa vezetett alkotó körünk kiállítását 2017 május 7-én 19 órakor dr. Varga Mária nyitotta meg a soproni Szent Imre Plébánia aulájában. Az igazgató beszédében ünnepélyesen bejelentette, hogy Sebőkné Fekete Máriát, a Népi Díszítők Alkotó Kör tagját, a Népi Iparművészeti Tanácsadó testület javaslata alapján a Hagyományok Háza népi iparművésznek ismerte el a hímző foglalkozási ágban. Megköszönte a támogatóknak, hogy a Házat működtető Alapítványunk által biztosíthatóak azok a működési keretek, amelyek ilyen szakmai minőséget is lehetővé tesznek. Kovácsné Pócza Ágnes önkéntes körvezetői munkájával biztosítja a szakmai fejlődést. Ágnes 2017. július 28-án Budapesten, A Magyar Kézművességért Alapítvány által a Duna Palotában rendezett Magyar Kézművesség kézműves szemmel című, kettős tematikájú kiállításon az Emberi Erőforrások Minisztériuma díjazásban részesült. A ház vezetője köszöntötte Makkos Ágnest, az 1948-ban alapított, „Pro Urbe Sopronért” díjas Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar karnagyát. Az ő vezetésével a tagok 2006 óta minden évben, így az idei esztendőben is részt vettek az „Énekel az ország” elnevezésű projektben. Ágnes a testvérvárosi kapcsolatokat is erősíti a kempteni kórussal. Az idei év kiemelkedő eseménye volt, hogy Kemptenben a az Énekkar és a kempteni Sankt Mang kórus közös hangversenyt adott a testvérvárosi kapcsolat 30 éves évfordulóján. Itt Vivaldi: Messei di Gloria c. műve került előadásra. Sopron Megyei Jogú Város támogatás útján lehetővé tette ennek a szép közös programnak a megvalósulását. Az igazgató az énekkar jelenlévő tagjainak köszönetet mondott a kitartó munkáért, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy heti két alkalommal is tartanak kóruspróbát. Köszöntötték a Pedagógus Nyugdíjas Klubot, vezetőjét Ormosi Anikót, pénztárosát Berta Józsefnét és a klub hűséges fotósát: Radicsné Varga Zsuzsát, akik kitartottak a klub mellett és zökkenőmentesen szervezték meg az alkalmakat heti rendszerességgel. Külön köszönetét fejezte ki az igazgató Ormosi Anikónak a kiállítás és színház látogatások, de különösen a kirándulások, megszervezéséért: az utóbbi cukorgyár látogatást, tavasszal a nagycenki kastély látogatását, szeptemberben az álomszerű mesekastélyokhoz vezető kirándulás megszervezését Csehország keleti részében, illetve Dél-Morvaországban a Lednicei kastélyét, a tanévzáró kirándulást Léka-Irottkő-Bozsok-Cák-Velem-Kőszeg útvonal mentén.

Az igazgató elmondta, hogy kiemelkedő esemény volt a Pedagógusnapi díjátadó 2017. június 6-án a Városháza dísztermében, ahol a Ház volt igazgatója, Dr. Tillné Schmidt Edit pedagógus emlékérmet vehetett át.

Köszöntötte Jávorszky Edit főiskolai docenst, aki a nyugdíjas klubban tartott gyakori előadásai mellett lelkesen nyitott az új kezdeményezésekre, így ősszel az Önkormányzat támogatásának köszönhetően Filmművészeti kurzust indíthattak a házban.

Továbbá: Dr. Gömöri János kandidátus urat, aki a Scarbantia Társaság összejöveteleit rendszeresen ezen a helyen szervezi.

Nádudvari Ritát, ötgyermekes családpedagógust, aki önkéntesen a heti rendszerességgel működő Baba-Mama Klub gazdája, a Vándorbölcső Mozgalom Sopronban történő elindítója.

Dr. Pőcze Istvánt, a Cselekvő Közösségek mentorát.

Az igazgató végül megköszönte Bognár Bélának, a Sopron-Fertőd Kistérség Civil Szervezetek Szövetségének elnőkének, Borosné Bognár Petra Szoptatást Támogató Csoport és a Babahordozó Klub vezetőjének, Dr. Soós Istvánnak és Horváth-Szováti Györgynek, a Pedagógusház rendszeres előadóinak az önkéntes munkáját.

2017. december 15.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Karácsonyi ünnepségen Kismartonban

Ausztriai testvérvárosunkban - Eisenstadt-ban - a Burgenlandische Seniorenbund meghívására a karácsonyi ünnepségen a Pedagógus Nyugdíjas Klub tagjai képviselték a Pedagógusok Soproni Művelődési Házát.

2017. december 13.

Gyapjúszövők Alkotó Klubja

Kárpitszövést oktatott klubvezetőnk Nagykanizsán

Házunk Gyapjúszövők Alkotó Klubjának vezetője, Alpek Lajosné két alkalommal továbbképzést tartott Nagykanizsán, ahol a kárpitszövés és a keresztezett-vetülékes szövés rejtelmeivel ismertette meg a résztvevőket.

Modernitás és hagyomány móttóval Sopronban saját kiállítása nyílik 2018. febr. 9.-én, pénteki napon 17 órakor. A megnyitó beszédet mond majd Dr. Faragó Sándor profeszor úr. 3 hétig lesz nyitva a kiállítás.

Alpek Lajosné a Tolna megyei Németkéren született. Gimnáziumban, majd a Kaposvári Tanítóképző Főiskolán tanult. Alsós gyerekeket tanított sok éven át. Családjával 1990-ben költözött Sopronba. 2001-ben iratkozott be a Pedagógusok Művelődési Háza gyapjúszövők szakkörébe. Megtanulta és megszerette a szövést. Sok önálló tanulással, képzésekkel igyekezett minél jobban elsajátítani a szakma fortélyait és egyre jobb munkákat készíteni. Ebben a jó közösség is segítette. Jelenleg is ő a haladó csoport szakkörvezetője. 2015-ben nagy elismerésben részesítette a Hagyományok Háza zsűrije. Bronz oklevelet kapott az Élő Népművészet kiállításon. Az alkotókörben azon dolgozik, hogy tagjaink a legszebb, nekik tetsző munkákat készítsék el, és jól érezzék magukat.

Kárpitszövést oktatott klubvezetőnk Nagykanizsán
2017. december 8.

Mentál Est

Kadlecsik Zoltán előadása - Agresszió! X,Y,Z generáció!

Az előadáson Kadlecsik Zoltán elmondta, hogy mindenek előtt érdemes észre venni és komolyan venni, hogy vannak érzelmeink. A düh is egy nagyon fontos és alap érzelem. Nem elkerülni kell, hanem meg kell vizsgálni, hogy mi, miért okoz bennünk dühöt. Továbbá kiemelte, hogy a személyes kapcsolatokban sokkal jobban kezelhetőek az érzéseink is. Ha elfolytjuk az érzéseinket és nem vesszük komolyan, akkor később sokkal nehezebb kezelni azokat.

Vándorbölcső Mozgalom

Vándorbölcső sorsolás

A Vándorbölcső sorsolására a Maminti Baba-Mama Klub keretében került sor 2017. október 13-án. A „nyertes” nevét Réka húzta ki, ő az előző „lakó”, Noémi nővére.

2017. december 7.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Mikulás a Pedagógus Nyugdíjas Klubban

Nagy meglepetésben volt részünk, valaki kopogott az ajtón, bekukucskált. Megérkezett Mikulás APÓ! Vele jött a kísérője, hozott csokit, sok-sok szaloncukrot, vidámságot, a legnagyobb ajándék volt a sok szép vers a MIKULÁS előadásában. Búcsúzáskor elárulta kit is rejt a Mikulás szakálla. Köszönjük Ács Tamás színművésznek, hogy ellátogatott a Nyugdíjas Pedagógus Klubba.

2017. november 30.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Dr. Soós István előadása - A Mindszenty-per

"A Mindszenty-per - Az utolsó hercegprímás a bíróság előtt" címmel, Dr. Soós István PhD a történelem híres pereinek előadássorozatából hallhattunk kimagasló előadást.
Az előadás megvilágította a per társadalmi hátterét, a jog, a hit és vallás, valamint a pszichológiai vonatkozásokat.

2017. november 26.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Zeneterápia egy pedagógus szemével - előadás

Vida-Veres Imola zenetanár és zeneterapeuta kimagasló telt házas előadása maradandó élményt nyújtott szerdai klubfoglalkozásunkon.

"A zene a káoszból rendet teremt; a ritmus a széttartót egységbe fogja; a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja; a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti."
Yehudi Menuhin

2017. november 16.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Makkos Ágnes előadása a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar történetéről

Makkos Ágnes ragyogóan összeállított képes, zenés programon keresztül bemutatta az 1948-ban amatőr művészeti együttesként alakult, közel 70 éves Liszt Ferenc Pedagógus Énekkart. Az eseményen részt vettek a kórus tagjai, fellépésükkel nagy tetszést arattak.

2017. november 13.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Mayerling - Jávorszky Edit előadása

A PSMH Nyugdíjas Klub szerdai klubfoglalkozásán Jávorszky Edit Mayerling címmel, Rudolf trónörökös titokzatos haláláról tartott vetítéssel egybekötött előadást.

Bevezetőjében így nyilatkozott:

"Mayerlingről majdnem mindenkinek Rudolf trónörökös titokzatos halála jut eszébe. Sok szépirodalmi, szakirodalmi, filművészeti feldolgozás készült a témából, de számomra Kenneth McMillan angol koreográfus Mayerling című balettje volt a leghitelesebb. Ez indított el azon az úton, hogy többet megtudjak Rudolf főherceg életéről, neveltetéséről, személyiségéről és az öngyikossághoz vezető útjáról. Előadásomban ezeket a tényezőket igyekeztem feltárni és megismertetni a hallgatósággal. Az előadást néhány, - a Mayerling balettból kiemelt részlettel illusztráltam, Sergei Poluninnal a főszerepben."

Köszönjük a színvonalas előadást.

2017. október 30.

Gyapjúszövők Alkotó Köre

Soproni gyapjúszövők kiállítása Nagycenken - SopronMédia

Szombaton megnyílt a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza Gyapjúszövők Alkotó Köre kiállítása Nagycenken. A tárlatot Magyarné Derszib Eti festőművész nyitotta meg.

Tizenhat kiállító szőttese tekinthető meg a Nagycenki Alkotóházban a Pedagógusok Művelődési Háza kiállításán. A tárlat megnyitóján részt vett Barcza Attila soproni önkormányzati képviselő.

Az esemény nyitásaként Horváth Krisztina zenetanár a nagycenki Hársfavirág citerazenekarral adott elő népdalokat. 

Bevezetőjében Roskó Mária a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza Gyapjúszövők Alkotó Körének vezetője elmondta, hogy 1981-ben alakultak meg; az alkotókör ekkor kapott rámái és állványai a mai napig megvannak és a mostani kiállítás anyagának szőttesei is ezeken készültek. A szakkör taglétszáma 28-30 fő, kezdőktől a haladókig. A jelenlegi kiállítás anyaga hagyományos és modern stílusokból állt össze.

Magyarné Derszib Eti festőművész ünnepi beszédében elmondta, hogy a megnyitót azért is vállalta el, mert nagyon szereti a népművészetet, régóta gyűjti a szőtteseket, nagyobb gyűjteménye is van belőlük. Az erdélyi szőttesek a kedvencei, melyek a festészetében is megjelennek. Képein a különböző építészeti ábrázolások, és a fazekas alkotások után jelentek meg a szőttesek. Elsősorban a régi és hagyományos értékek a kedvencei.

A kiállítás december 3-ig tekinthető meg szombaton és vasárnap 15-17 óráig.

fotó: Griechisch Tamás

Az eredeti cikk itt olvasható: http://www.sopronmedia.hu/cikkek/soproni-gyapjuszovok-kiallitasa-nagycenken

2017. október 28.

Hírek

Cikk a Lokál Extra hetilapban

Izgalmas témák hétről hétre

Lokál Sopron,

Szinte minden hétre tartogat izgalmas témákat, érdekes előadásokat a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza. Bánfi Ákos igazgatótól megtudtuk, sokoldalú programjaikkal a nyugdíjas pedagógusok mellett további korosztályokat is szeretnének megcélozni.

– Intézményvezetőként milyen célokat tűzött ki?

– 2014 augusztusától vezetem a művelődési házat, civil keretek között, a főállásom mellett. Célom, hogy a jövőben is sok nyugdíjas pedagógus tekinthesse második otthonának a nagytermünkben működő közösségeket. Emellett szeretném, ha egyre több friss nyugdíjas kapcsolódna be és alakítaná közösen a Pedagógus Nyugdíjas Klub aktív életét a heti vetített képes előadások, a számos kirándulás, a kiállítás- és koncertlátogatások során.

– Ide tartozik a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar is?

– Természetesen. Az énekkar stabil, kiszámítható próbaidőpontokkal, kiváló szakmai vezetéssel és eredményekkel, felhangolt zongorával, kottákkal várja a lelkes új dalosokat. Ezenkívül szeretettel fogadják az érdeklődőket a gyapjúszövők és népi díszítők csoportjai, akik rendszeresen zsűriztetik, kiállítják alkotásaikat, és továbbképzéseken vesznek részt. Ünnepi együttlétekre ugyancsak nyílik alkalom: a pedagógusnapi, főként a karácsonyi rendezvényeket a helyi, kiemelkedően tehetséges gyermekek és művészek bevonásával szervezzük.

– Rendkívül sok mindent kínálnak… A programok összeállításakor mi a koncepció?

– A maradandó nemzeti és egyetemes kulturális értékek ápolását, létrehozását és népszerűsítését tartjuk szem előtt, elsősorban műhelymunkák keretében. Ezekhez főként a nyugdíjas pedagógusok csatlakoznak. Itt a hasznos és értékes időtöltés élményforrásként hozzájárul a mentális egészség és a kapcsolatok megőrzéséhez, amit nagyon fontosnak tartunk.

– Még milyen korosztályt céloznak meg?

– Úgy érzem, hogy az elmúlt három évben indított, lelki, mentális és fizikai jólétet célzó programjaink a maguk rendszerességével hiánypótló szerepet töltenek be. Ezekkel már nagyobb arányban elérjük a kisgyermekes anyukákat és fiatal felnőtt korosztályt is. Mindez a hűséges, lelkes önkéntes előadóknak és csoportvezetőknek köszönhető.

– A programok szervezése mellett milyen funkciója van még a háznak?

– Teret adunk hagyományos értékszemléletű, de sokszor innovatív jellegű közösségi és amatőr művészeti kezdeményezéseknek, amelyek összeegyeztethetők a ház szellemiségével. Emellett a működtetés zavartalanságának biztosítására béreltetjük a termet. Legfőbb tervünk, hogy a ház létjogosultságát megalapozó törzsgárdánkat több aktív és friss nyugdíjas pedagógus bevonásával a jövő számára is életképessé tegyük, az újabb csoportokat pedig továbbfejlesszük.

– Hol tudhatnak meg még többet a művelődési házról?

– Sorozataink és klubalkalmaink nyomon követhetők web- és Facebook-oldalunkon. Előadásaink és eseményeink egy része honlapunkon videó formájában is elérhető. A Területi Művelődési Intézmények Egyesülete, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatását megköszönve működtetjük és igyekszünk minden évben szebbé tenni termünket, hogy örömmel jöjjenek ide a látogatók.

Az eredeti cikk itt található: https://www.lokal.hu/2017-10-izgalmas-temak-hetrol-hetre/

Oldalak

wahavi honlaptervezésdrupal