Hírek

2017. december 8.

Mentál Est

Kadlecsik Zoltán előadása - Agresszió! X,Y,Z generáció!

Az előadáson Kadlecsik Zoltán elmondta, hogy mindenek előtt érdemes észre venni és komolyan venni, hogy vannak érzelmeink. A düh is egy nagyon fontos és alap érzelem. Nem elkerülni kell, hanem meg kell vizsgálni, hogy mi, miért okoz bennünk dühöt. Továbbá kiemelte, hogy a személyes kapcsolatokban sokkal jobban kezelhetőek az érzéseink is. Ha elfolytjuk az érzéseinket és nem vesszük komolyan, akkor később sokkal nehezebb kezelni azokat.

Vándorbölcső Mozgalom

Vándorbölcső sorsolás

A Vándorbölcső sorsolására a Maminti Baba-Mama Klub keretében került sor 2017. október 13-án. A „nyertes” nevét Réka húzta ki, ő az előző „lakó”, Noémi nővére.

2017. december 7.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Mikulás a Pedagógus Nyugdíjas Klubban

Nagy meglepetésben volt részünk, valaki kopogott az ajtón, bekukucskált. Megérkezett Mikulás APÓ! Vele jött a kísérője, hozott csokit, sok-sok szaloncukrot, vidámságot, a legnagyobb ajándék volt a sok szép vers a MIKULÁS előadásában. Búcsúzáskor elárulta kit is rejt a Mikulás szakálla. Köszönjük Ács Tamás színművésznek, hogy ellátogatott a Nyugdíjas Pedagógus Klubba.

2017. november 30.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Dr. Soós István előadása - A Mindszenty-per

"A Mindszenty-per - Az utolsó hercegprímás a bíróság előtt" címmel, Dr. Soós István PhD a történelem híres pereinek előadássorozatából hallhattunk kimagasló előadást.
Az előadás megvilágította a per társadalmi hátterét, a jog, a hit és vallás, valamint a pszichológiai vonatkozásokat.

2017. november 26.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Zeneterápia egy pedagógus szemével - előadás

Vida-Veres Imola zenetanár és zeneterapeuta kimagasló telt házas előadása maradandó élményt nyújtott szerdai klubfoglalkozásunkon.

"A zene a káoszból rendet teremt; a ritmus a széttartót egységbe fogja; a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja; a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti."
Yehudi Menuhin

2017. november 16.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Makkos Ágnes előadása a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar történetéről

Makkos Ágnes ragyogóan összeállított képes, zenés programon keresztül bemutatta az 1948-ban amatőr művészeti együttesként alakult, közel 70 éves Liszt Ferenc Pedagógus Énekkart. Az eseményen részt vettek a kórus tagjai, fellépésükkel nagy tetszést arattak.

2017. november 13.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Mayerling - Jávorszky Edit előadása

A PSMH Nyugdíjas Klub szerdai klubfoglalkozásán Jávorszky Edit Mayerling címmel, Rudolf trónörökös titokzatos haláláról tartott vetítéssel egybekötött előadást.

Bevezetőjében így nyilatkozott:

"Mayerlingről majdnem mindenkinek Rudolf trónörökös titokzatos halála jut eszébe. Sok szépirodalmi, szakirodalmi, filművészeti feldolgozás készült a témából, de számomra Kenneth McMillan angol koreográfus Mayerling című balettje volt a leghitelesebb. Ez indított el azon az úton, hogy többet megtudjak Rudolf főherceg életéről, neveltetéséről, személyiségéről és az öngyikossághoz vezető útjáról. Előadásomban ezeket a tényezőket igyekeztem feltárni és megismertetni a hallgatósággal. Az előadást néhány, - a Mayerling balettból kiemelt részlettel illusztráltam, Sergei Poluninnal a főszerepben."

Köszönjük a színvonalas előadást.

2017. október 30.

Gyapjúszövők Alkotó Köre

Soproni gyapjúszövők kiállítása Nagycenken - SopronMédia

Szombaton megnyílt a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza Gyapjúszövők Alkotó Köre kiállítása Nagycenken. A tárlatot Magyarné Derszib Eti festőművész nyitotta meg.

Tizenhat kiállító szőttese tekinthető meg a Nagycenki Alkotóházban a Pedagógusok Művelődési Háza kiállításán. A tárlat megnyitóján részt vett Barcza Attila soproni önkormányzati képviselő.

Az esemény nyitásaként Horváth Krisztina zenetanár a nagycenki Hársfavirág citerazenekarral adott elő népdalokat. 

Bevezetőjében Roskó Mária a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza Gyapjúszövők Alkotó Körének vezetője elmondta, hogy 1981-ben alakultak meg; az alkotókör ekkor kapott rámái és állványai a mai napig megvannak és a mostani kiállítás anyagának szőttesei is ezeken készültek. A szakkör taglétszáma 28-30 fő, kezdőktől a haladókig. A jelenlegi kiállítás anyaga hagyományos és modern stílusokból állt össze.

Magyarné Derszib Eti festőművész ünnepi beszédében elmondta, hogy a megnyitót azért is vállalta el, mert nagyon szereti a népművészetet, régóta gyűjti a szőtteseket, nagyobb gyűjteménye is van belőlük. Az erdélyi szőttesek a kedvencei, melyek a festészetében is megjelennek. Képein a különböző építészeti ábrázolások, és a fazekas alkotások után jelentek meg a szőttesek. Elsősorban a régi és hagyományos értékek a kedvencei.

A kiállítás december 3-ig tekinthető meg szombaton és vasárnap 15-17 óráig.

fotó: Griechisch Tamás

Az eredeti cikk itt olvasható: http://www.sopronmedia.hu/cikkek/soproni-gyapjuszovok-kiallitasa-nagycenken

2017. október 28.

Hírek

Cikk a Lokál Extra hetilapban

Izgalmas témák hétről hétre

Lokál Sopron,

Szinte minden hétre tartogat izgalmas témákat, érdekes előadásokat a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza. Bánfi Ákos igazgatótól megtudtuk, sokoldalú programjaikkal a nyugdíjas pedagógusok mellett további korosztályokat is szeretnének megcélozni.

– Intézményvezetőként milyen célokat tűzött ki?

– 2014 augusztusától vezetem a művelődési házat, civil keretek között, a főállásom mellett. Célom, hogy a jövőben is sok nyugdíjas pedagógus tekinthesse második otthonának a nagytermünkben működő közösségeket. Emellett szeretném, ha egyre több friss nyugdíjas kapcsolódna be és alakítaná közösen a Pedagógus Nyugdíjas Klub aktív életét a heti vetített képes előadások, a számos kirándulás, a kiállítás- és koncertlátogatások során.

– Ide tartozik a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar is?

– Természetesen. Az énekkar stabil, kiszámítható próbaidőpontokkal, kiváló szakmai vezetéssel és eredményekkel, felhangolt zongorával, kottákkal várja a lelkes új dalosokat. Ezenkívül szeretettel fogadják az érdeklődőket a gyapjúszövők és népi díszítők csoportjai, akik rendszeresen zsűriztetik, kiállítják alkotásaikat, és továbbképzéseken vesznek részt. Ünnepi együttlétekre ugyancsak nyílik alkalom: a pedagógusnapi, főként a karácsonyi rendezvényeket a helyi, kiemelkedően tehetséges gyermekek és művészek bevonásával szervezzük.

– Rendkívül sok mindent kínálnak… A programok összeállításakor mi a koncepció?

– A maradandó nemzeti és egyetemes kulturális értékek ápolását, létrehozását és népszerűsítését tartjuk szem előtt, elsősorban műhelymunkák keretében. Ezekhez főként a nyugdíjas pedagógusok csatlakoznak. Itt a hasznos és értékes időtöltés élményforrásként hozzájárul a mentális egészség és a kapcsolatok megőrzéséhez, amit nagyon fontosnak tartunk.

– Még milyen korosztályt céloznak meg?

– Úgy érzem, hogy az elmúlt három évben indított, lelki, mentális és fizikai jólétet célzó programjaink a maguk rendszerességével hiánypótló szerepet töltenek be. Ezekkel már nagyobb arányban elérjük a kisgyermekes anyukákat és fiatal felnőtt korosztályt is. Mindez a hűséges, lelkes önkéntes előadóknak és csoportvezetőknek köszönhető.

– A programok szervezése mellett milyen funkciója van még a háznak?

– Teret adunk hagyományos értékszemléletű, de sokszor innovatív jellegű közösségi és amatőr művészeti kezdeményezéseknek, amelyek összeegyeztethetők a ház szellemiségével. Emellett a működtetés zavartalanságának biztosítására béreltetjük a termet. Legfőbb tervünk, hogy a ház létjogosultságát megalapozó törzsgárdánkat több aktív és friss nyugdíjas pedagógus bevonásával a jövő számára is életképessé tegyük, az újabb csoportokat pedig továbbfejlesszük.

– Hol tudhatnak meg még többet a művelődési házról?

– Sorozataink és klubalkalmaink nyomon követhetők web- és Facebook-oldalunkon. Előadásaink és eseményeink egy része honlapunkon videó formájában is elérhető. A Területi Művelődési Intézmények Egyesülete, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatását megköszönve működtetjük és igyekszünk minden évben szebbé tenni termünket, hogy örömmel jöjjenek ide a látogatók.

Az eredeti cikk itt található: https://www.lokal.hu/2017-10-izgalmas-temak-hetrol-hetre/

2017. október 26.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

A lutheri reformáció 500. évfordulója - előadás

A lutheri reformáció 500. évfordulója alkalmából Dr. Reisinger János irodalomtörténész átfogó előadását hallhattuk Luther Márton életútjáról, lelki és szellemi nagyságáról.
Az irodalomtörténész beszélt a reformátor születésétől kezdve a lelki vívódásain át arról, hogyan jutott el odáig, hogy volt bátorsága szót emelni a búcsúcédulák ellen. Ismertette a Luther életét feldolgozó műveket, monográfiákat, valamint a kor kultúrtörténetét bemutató köteteket.

2017. október 20.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Czuczorné Dr. Miletits Judit vetítése

Czuczorné Dr. Miletits Judit vetítését , élménybeszámolóját, nagy érdeklődés kísérte, Dél-Itália ékszerdobozként emlegetett városkáiról, történelmi emlékeiről.

Előadás után megtekintettük Soproni Somlai Attila - A HŰSÉG KAPUI címmel megrendezett kiállítását a Munkácsy-teremben. 40 régi soproni belvárosi kaput festett meg – játékosan megfogalmazva a kint és bent különbségét.

2017. október 19.

Mentál Est

Kadlecsik Zoltán előadása - Kötődni szeretnék, de nem tudok!

Sokan vagyunk kötődési problémákkal. A baj ott kezdődik szerintem, ha minden nehézséget patalógiás helyzetnek kezelünk. Mert egész egyszerűen nem könnyű kötődni, bízni, közel lenni. Mégis ez segít! A találkozások. Ha mindig azt nézzük és elemezzük, hogy a másik a társam miért nem tud kötődni, valami elcsúszott benne, akkor nem is fogom tudni meglátni az igazi arcát. Akkor a helyzetéhez kötődöm, de nem az emberhez, aki küzd is ezzel azzal, meg más szerepben jól működik. És még ennek az alján, még beljebb van az ember, akihez érdemes kapcsolódni.

2017. október 18.

Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar

Beszámoló a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar és a kempteni Sankt Mang kórus közös hangversenyéről

A 30 éves évfordulóra való tekintettel Kemptenben – a testvérvárosi kapcsolatok továbbépítését szolgálva – több német-magyar kulturális programot szerveztek. Ennek keretében hívták meg énekkarunkat is egy közös hangversenyre, melyen Vivaldi: Messei di Gloria c. műve került előadásra.

Július 20-án 17.30 órakor érkeztünk meg a megbeszélt parkolóba. itt találkoztunk házigazdáinkkal, akik rögtön el is vittek minket, hogy le tudjunk pakolni. Ugyanis 19.30 órakor már kezdődött is az első zenekaros próba.
Július 21-én 9.30 órakor fogadott minket a polgármester-helyettes és Gudrun Flag asszony, a testvérvárosi kapcsolatok referense. Megemlékeztek a 30 éve tartó szoros kapcsolatról, a Sopronban töltött napokról. Egy kis ajándékkal is kedveskedtek. Mi is átnyújtottuk ajándékainkat.

11 órakor idegenvezetővel megtekintettük a Residenz épületét. Egy rövid ebédszünet után városnézés következett, majd 17 óráig szabad időt kaptunk.

Ekkor kirándulni indultunk az Alpokba, hogy egy közeli hegy tetejéről gyönyörködhessünk a kilátásban. A túrát 20 perces jégeső zavarta meg, melyet – a háziasszony kedvessége folytán – egy alpesi ház tornácán meghúzódva szerencsésen átvészeltünk. Az utat folytatva a hegytetőn valóban szép kilátás fogadott minket. Az itt lévő hegyi vendéglőben beszélgetve, közösen énekelve jó hangulatban telt el az este.

Július 22-én 10.30 órakor kezdődött a főpróba, melyen már valamennyi szólista is részt vett.
A délutánt házigazdáinkkal töltöttük. Ismerkedtünk a környékkel, sétáltunk a városban.
18 órakor már a koncert helyszínén kellett lennünk, hogy átöltözéssel, beénekléssel felkészüljünk az előadásra, amely 20 órakor kezdődött. Az előadás nagy sikert aratott.
A hangverseny után a Sankt Mang Énekkar baráti együttlétre hívott minket.

Itt vetette fel Gudrun Flag asszony, hogy ezt a hangversenyt jövőre Sopronban is meg lehetne ismételni, amikor is nálunk lesznek az évfordulós ünnepségek. Mi örömmel vettük a javaslatot, és készülünk fogadásukra, valamint a hangverseny megszervezésére.
Július 23-án 9 órakor búcsút vettünk vendéglátóinktól, és elindultunk hazafelé.

Köszönjük Sopron Megyei Jogú Város támogatását, amely lehetővé tette ennek a szép közös programnak a megvalósulását.
A kapott 200.000 Ft támogatást teljes egészében az útiköltség fedezéséhez használtuk fel:
összköltség: 282.000 Ft
támogatás: 200.000 Ft
önrész: 82.000 Ft

Sopron, 2017. október 10.
Mérei Mária

2017. október 13.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Vendégünk Gálné Kapás Márta a Soproni Babtista Pont vezetője

Egy különleges hölgy vendégünk volt, Gálné Kapás Márta, a Soproni Babtista Pont vezetője.

2015 év elején nyílt meg a Soproni Baptista Pont a Szeretetszolgálat hálózatának 11. pontjaként, majd 2016 januárjától a pontot átvette a Soproni Bárka Baptista Gyülekezet. A Baptista Pont célja, hogy napi szinten segítséget nyújtson a szükségben levőknek élelmiszer adományokkal, ruházattal. Az adományokat a soproni polgárok nagyvonalú felajánlásaiból, az élelmiszer banktól és az osztrák Vöröskereszttől ingyen kapjuk és nagy részét ingyen tovább is adjuk a Sopronban élő rászorulóknak valamint Magyarország szegényebb vidékei és a határon túli magyarok részére. A Várkerület 43. alatt levő adományboltból a felajánlások egy része pénzadomány fejében vihető el, amelyből a bolt működési költségeit fedezzük és élelmiszer adomány vásárlásra használjuk. A betérők sokszor nem csak fizikai segítségért jönnek, hanem lelki és egyéb életviteli problémáikat is megosztják és igyekszünk lelki segítséget is nyújtani ezek megoldásához.

A felajánlott adományok egy részét (bútorok, hagyatékok) helyhiány miatt befogadni nem tudjuk, de közvetítjük a rászorulók felé.

2017. október 5.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Volt egyszer egy cukorgyár

A Magyar Cukor Zrt. Petőházi Cukorgyárának bezárásával egy 128 éves – sok embernek megélhetést adó – nagy volumenű, eredményes élelmiszeripari termelési tevékenység szűnt meg 2007-ben Petőházán. Néhány elkötelezett ember elhatározta, hogy az egykor kenyeret adó cukoripart, a gyár múltját, a múltjához kötődő tárgyi, emberi, eszmei értékeket nem engedi elveszni. Tömördi Máté nevéhez köthető, hogy 2013. szeptember 21-én megnyitott Petőházán a “Cukormúzeum”.

Látogatásunk végén kis kézművesfoglalkozáson vettünk részt, süvegcukrot készítettünk.

2017. szeptember 29.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Kirándulás Csehországban

Nyugdíjas Klubunk Ormos Anikó, Berta Józsefné Magdi szervezésével, Kerekes Árpádné Lincsi idegenvezetésével, buszos kiránduláson vett részt.

Álomszerű mesekastélyokat - csodaszép parkkal - látogattunk Csehország keleti részében. Utunk első állomása Dél-Morvaországban a Liechtenstein grófok mesepalotája, a Lednicei kastély.

A belső kialakításban meghatározó volt a fából faragott megoldások jelenléte. A mennyezetet és az oldalfalak zömét díszes fakazetták borítják. Kiemelkedő alkotás a 630 fokos csapolással megépített csiga alakú könyvtárlépcső, melyet állítólag egyetlen tölgyfából faragtak ki.
A franciakert és az angolpark is számos izgalmas felfedezésre adott alkalmat. A nyugati szárny mellett megtekintettük az egzotikus növények százait bemutató 1843-45 között épített öntöttvas szerkezetes, hatalmas üvegfelületekkel rendelkező, romantikus pálmaházat. A parkban található, Joseph Hardtmuth 1798-ból való alkotása az egyedülálló, 60 méteres magas minaret. Vállalkozók felmentek a minaret kanyargós csigalépcsőin a legfelső erkélyig.

A park hűs fái alatt megpihentünk, ebédeltünk, kávéztunk, söröztünk, majd folytattuk utunkat Valticébe, ahol 3 órakor fogadtak bennünket.

A négyszárnyú épület három lépcsőházzal rendelkezik, istállók és lovaglótér kapcsolódik hozzá, valamint egy galéria és rokokó színház. Két négyszög alapú tornya a reneszánsz korszak emléke. Gazdagon díszített termek során vezetett utunk a várkastély belsejében. Bár a XX. században a díszítéseket erőteljesen visszafogottabbá tették, ennek ellenére is pazar látványban részesülhetünk a gazdagon aranyozott termekben. Legszebb talán a kastély kápolnája és a Károly-herceg szalon, kihagyhatatlan a tükörteremés a képgaléria is. Elidőztünk a lenyűgöző mennyezeti freskók sokaságán. Sajnos a kastélyokban tilos volt a fotózás.

Valtice főterén megcsodáltuk a monumentális Mária Mennybemenetele templomát, majd buszra szálltunk és Mikulov városát érintve utaztunk hazafelé.

Köszönjük idegenvezetőnk sokoldalú, részletes kalauzolását utunk során .

2017. szeptember 21.

Mentál Est

Kadlecsik Zoltán előadása - Egy csók és más semmi?

Az első és fontos kérdés, hogy miért születik meg a szerelem és meddig tart? Van-e első látásra szerelem. Fontosnak tartom, hogy az emberek, ne keverjük össze a szerelmet a vággyal. Legyen az szexuális vágy, vagy annak a vágya, hogy tartozzunk valakihez. Ez nem szerelem, ez vágy! A szerelem, szerintem egy fontos és rendkívül jó érzés és szükséges is, ugyanakkor fel kell tenni a kérdést, hogy a párkapcsolatunk elsődleges feladata-e a szerelem? Elköteleződni szerintem akkor lehet, ha van szerelem és van önismeret és kapcsolódási vágy, hogy én vele együtt szeretnék élni.

2017. szeptember 14.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

A "120 éves a Soproni Képzőművészeti Társaság" kiállítás megtekintése

A 120 éves Soproni Képzőművészeti Társaság jubileumi kiállítását tekintettük meg mai klubfoglalkozásunkon a Liszt központ Munkácsy-termében. 36 kiállító 75 művében gyönyörködhettünk.

Technikailag egy széles palettával mutatkoznak be a művészek, hiszen grafika, fotó, selyem, valamint akvarell-, olaj- és akrilfestmények is szerepelnek a kiállításon. A bemutatott válogatás azonban nemcsak technikailag sokrétű, hanem stílusában és tartalmában is. Gratulálunk az alkotóknak!

2017. szeptember 13.

Vándorbölcső Mozgalom

Új lakót keres a Vándorbölcső!

Új lakót keres a Vándorbölcső!

Kit várunk a Bölcsőbe?
Október – november hónapban születő babákat.

Jelentkezési határidő: október 10.
Jelentkezni lehet: Nádudvari Rita: nadudvarita@gmail.com, 06/20/8280971
Érdeklődés, további részletek: http://pedmuvhaz.hu/kategoria/kozossegek/vandorbolcso-mozgalom
Facebook oldal: Vándorbölcső Sopronban

Új lakót keres a Vándorbölcső!
2017. szeptember 7.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Évnyitó a Pedagógus Nyugdíjas Klubban

Megkezdődött a klubélet a nyugdíjas pedagógusoknál. Megtartották első megbeszélésüket, ahol számba vették a következő félév programjait. Szeretettel várják az új tagokat!

Évnyitó a Pedagógus Nyugdíjas Klubban

Oldalak

wahavi honlaptervezésdrupal