Hírek

2017. október 18.

Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar

Beszámoló a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar és a kempteni Sankt Mang kórus közös hangversenyéről

A 30 éves évfordulóra való tekintettel Kemptenben – a testvérvárosi kapcsolatok továbbépítését szolgálva – több német-magyar kulturális programot szerveztek. Ennek keretében hívták meg énekkarunkat is egy közös hangversenyre, melyen Vivaldi: Messei di Gloria c. műve került előadásra.

Július 20-án 17.30 órakor érkeztünk meg a megbeszélt parkolóba. itt találkoztunk házigazdáinkkal, akik rögtön el is vittek minket, hogy le tudjunk pakolni. Ugyanis 19.30 órakor már kezdődött is az első zenekaros próba.
Július 21-én 9.30 órakor fogadott minket a polgármester-helyettes és Gudrun Flag asszony, a testvérvárosi kapcsolatok referense. Megemlékeztek a 30 éve tartó szoros kapcsolatról, a Sopronban töltött napokról. Egy kis ajándékkal is kedveskedtek. Mi is átnyújtottuk ajándékainkat.

11 órakor idegenvezetővel megtekintettük a Residenz épületét. Egy rövid ebédszünet után városnézés következett, majd 17 óráig szabad időt kaptunk.

Ekkor kirándulni indultunk az Alpokba, hogy egy közeli hegy tetejéről gyönyörködhessünk a kilátásban. A túrát 20 perces jégeső zavarta meg, melyet – a háziasszony kedvessége folytán – egy alpesi ház tornácán meghúzódva szerencsésen átvészeltünk. Az utat folytatva a hegytetőn valóban szép kilátás fogadott minket. Az itt lévő hegyi vendéglőben beszélgetve, közösen énekelve jó hangulatban telt el az este.

Július 22-én 10.30 órakor kezdődött a főpróba, melyen már valamennyi szólista is részt vett.
A délutánt házigazdáinkkal töltöttük. Ismerkedtünk a környékkel, sétáltunk a városban.
18 órakor már a koncert helyszínén kellett lennünk, hogy átöltözéssel, beénekléssel felkészüljünk az előadásra, amely 20 órakor kezdődött. Az előadás nagy sikert aratott.
A hangverseny után a Sankt Mang Énekkar baráti együttlétre hívott minket.

Itt vetette fel Gudrun Flag asszony, hogy ezt a hangversenyt jövőre Sopronban is meg lehetne ismételni, amikor is nálunk lesznek az évfordulós ünnepségek. Mi örömmel vettük a javaslatot, és készülünk fogadásukra, valamint a hangverseny megszervezésére.
Július 23-án 9 órakor búcsút vettünk vendéglátóinktól, és elindultunk hazafelé.

Köszönjük Sopron Megyei Jogú Város támogatását, amely lehetővé tette ennek a szép közös programnak a megvalósulását.
A kapott 200.000 Ft támogatást teljes egészében az útiköltség fedezéséhez használtuk fel:
összköltség: 282.000 Ft
támogatás: 200.000 Ft
önrész: 82.000 Ft

Sopron, 2017. október 10.
Mérei Mária

2017. október 13.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Vendégünk Gálné Kapás Márta a Soproni Babtista Pont vezetője

Egy különleges hölgy vendégünk volt, Gálné Kapás Márta, a Soproni Babtista Pont vezetője.

2017. október 5.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Volt egyszer egy cukorgyár

A Magyar Cukor Zrt. Petőházi Cukorgyárának bezárásával egy 128 éves – sok embernek megélhetést adó – nagy volumenű, eredményes élelmiszeripari termelési tevékenység szűnt meg 2007-ben Petőházán. Néhány elkötelezett ember elhatározta, hogy az egykor kenyeret adó cukoripart, a gyár múltját, a múltjához kötődő tárgyi, emberi, eszmei értékeket nem engedi elveszni. Tömördi Máté nevéhez köthető, hogy 2013. szeptember 21-én megnyitott Petőházán a “Cukormúzeum”.

Látogatásunk végén kis kézművesfoglalkozáson vettünk részt, süvegcukrot készítettünk.

2017. szeptember 29.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Kirándulás Csehországban

Nyugdíjas Klubunk Ormos Anikó, Berta Józsefné Magdi szervezésével, Kerekes Árpádné Lincsi idegenvezetésével, buszos kiránduláson vett részt.

Álomszerű mesekastélyokat - csodaszép parkkal - látogattunk Csehország keleti részében. Utunk első állomása Dél-Morvaországban a Liechtenstein grófok mesepalotája, a Lednicei kastély.

A belső kialakításban meghatározó volt a fából faragott megoldások jelenléte. A mennyezetet és az oldalfalak zömét díszes fakazetták borítják. Kiemelkedő alkotás a 630 fokos csapolással megépített csiga alakú könyvtárlépcső, melyet állítólag egyetlen tölgyfából faragtak ki.
A franciakert és az angolpark is számos izgalmas felfedezésre adott alkalmat. A nyugati szárny mellett megtekintettük az egzotikus növények százait bemutató 1843-45 között épített öntöttvas szerkezetes, hatalmas üvegfelületekkel rendelkező, romantikus pálmaházat. A parkban található, Joseph Hardtmuth 1798-ból való alkotása az egyedülálló, 60 méteres magas minaret. Vállalkozók felmentek a minaret kanyargós csigalépcsőin a legfelső erkélyig.

A park hűs fái alatt megpihentünk, ebédeltünk, kávéztunk, söröztünk, majd folytattuk utunkat Valticébe, ahol 3 órakor fogadtak bennünket.

A négyszárnyú épület három lépcsőházzal rendelkezik, istállók és lovaglótér kapcsolódik hozzá, valamint egy galéria és rokokó színház. Két négyszög alapú tornya a reneszánsz korszak emléke. Gazdagon díszített termek során vezetett utunk a várkastély belsejében. Bár a XX. században a díszítéseket erőteljesen visszafogottabbá tették, ennek ellenére is pazar látványban részesülhetünk a gazdagon aranyozott termekben. Legszebb talán a kastély kápolnája és a Károly-herceg szalon, kihagyhatatlan a tükörteremés a képgaléria is. Elidőztünk a lenyűgöző mennyezeti freskók sokaságán. Sajnos a kastélyokban tilos volt a fotózás.

Valtice főterén megcsodáltuk a monumentális Mária Mennybemenetele templomát, majd buszra szálltunk és Mikulov városát érintve utaztunk hazafelé.

Köszönjük idegenvezetőnk sokoldalú, részletes kalauzolását utunk során .

2017. szeptember 14.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

A "120 éves a Soproni Képzőművészeti Társaság" kiállítás megtekintése

A 120 éves Soproni Képzőművészeti Társaság jubileumi kiállítását tekintettük meg mai klubfoglalkozásunkon a Liszt központ Munkácsy-termében. 36 kiállító 75 művében gyönyörködhettünk.

Technikailag egy széles palettával mutatkoznak be a művészek, hiszen grafika, fotó, selyem, valamint akvarell-, olaj- és akrilfestmények is szerepelnek a kiállításon. A bemutatott válogatás azonban nemcsak technikailag sokrétű, hanem stílusában és tartalmában is. Gratulálunk az alkotóknak!

2017. szeptember 13.

Vándorbölcső Mozgalom

Új lakót keres a Vándorbölcső!

Új lakót keres a Vándorbölcső!

Kit várunk a Bölcsőbe?
Október – november hónapban születő babákat.

Jelentkezési határidő: október 10.
Jelentkezni lehet: Nádudvari Rita: nadudvarita@gmail.com, 06/20/8280971
Érdeklődés, további részletek: http://pedmuvhaz.hu/kategoria/kozossegek/vandorbolcso-mozgalom
Facebook oldal: Vándorbölcső Sopronban

Új lakót keres a Vándorbölcső!
2017. szeptember 7.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Évnyitó a Pedagógus Nyugdíjas Klubban

Megkezdődött a klubélet a nyugdíjas pedagógusoknál. Megtartották első megbeszélésüket, ahol számba vették a következő félév programjait. Szeretettel várják az új tagokat!

Évnyitó a Pedagógus Nyugdíjas Klubban
2017. szeptember 6.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

A Pedagógus Nyugdíjas Klub őszi programja
A Pedagógus Nyugdíjas Klub őszi programja
2017. szeptember 5.

Hírek

Köszönetnyilvánítás

Köszönjük Kaposi Tamás vállalkozó úr szolgálatkész, szép munkáját: a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza teljes festését, karnisok, fűtőtestek, lámpák, stukkók felszerelését. Köszönet a Bécsi Magyar Nagykövetségnek a gyönyörű függönyökért!

Köszönet Kaposi Tamás vállalkozó úrnak
2017. augusztus 17.

Gyapjúszövők Alkotó Köre

Gyapjúszövőink nemzetközi szőtteskonferencián

Gyapjúszövő csoportunkból 7 fő vett részt a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, Heves Város Önkormányzata, és a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet által szervezett IX. Nemzetközi Szőtteskonferencián, melyet 2017. augusztus 4-6. között szervezetek Hevesen.

Pályázat útján beadott alkotásokból összeállított gyönyörű kiállítás fogadta őket, melyből ötleteket, megoldásokat meríthettek, - számolt be Alpek Lajosné, klubunk vezetője. Tizenkét előadást hallgattak meg a szakma legjavából. Háromféle gyakorlaton vettek részt. A szövés előkészítésében, fonalfestésben, szövésben, tervezésben próbálhatták ki magukat. Házigazdáik mindent megtettek a jó hangulatért: ételekkel, italokkal, külön programokkal.

http://hevesihirportal.hu/2017/08/11/harom-napra-osszeszovodtek-a-szakma-legkivalobb-hazai-es-hataron-tuli-kepviseloi-kepekkel

Fotó: Hevesi Hírportál
2017. augusztus 2.

Népi Díszítők Alkotó Köre

Ismét díjazták Népi Díszítők Alkotó Körünk vezetőjének munkáit

Kovácsné Pócza Ágnes, Házunk Népi Díszítők Alkotó Körének vezetője 2017. július 28-án Budapesten, A Magyar Kézművességért Alapítvány által a Duna Palotában rendezett Magyar Kézművesség - 2017 és Arany János költészete – kézműves szemmel című, kettős tematikájú kiállításon az Emberi Erőforrások Minisztériuma díjazásban részesült.

A mellékelt fotókon Ágnes alkotásait láthatjuk, köztük a Soproni Szentlélek templom általa készített oltárterítőjét.

2017. július 18.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Odafigyel a színház vezetősége nyugdíjas pedagógusainkra

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. vezetősége szakmai jegyekkel lehetővé tette, hogy Pedagógus Nyugdíjas Klubunk, Népi Díszítő Alkotó Körünk, Gyapjúszövők Klubunk és Körünk, továbbá Liszt Ferenc Pedagógus Énekkarunk pedagógusai megtekinthessék a Fertőrákosi Barlangszínházban a 2017. július 15-én,16-án és 17-én megrendezett produkciókat. Csoportjaink tagjai nagyra értékelik Pataki András igazgató-főrendező támogatását, aki a pedagógus szakma kiérdemesült nyugdíjasait is kitüntetett figyelemmel ajándékozta meg.

2017. július 5.

Hírek

Ajándék a Bécsi Magyar Nagykövetségtől

Megérkeztek Magyarország Bécsi Nagykövetsége ajándékaként a Pedagógusok Soproni Művelődési Házába az impozáns függönyök, amelyek a múlt évig a nagykövetség dísztermét, az ún. Márványtermet díszítették. Terveink szerint augusztus folyamán felkerülhetnek ablakainkra.

Ajándék a Bécsi Magyar Nagykövetségtől
2017. június 23.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Tanévzáró kirándulás

A 2016/2017. év tanévzáró kirándulásán vettünk részt a "Nyugati végeken". Állomásaink: Léka-Irottkő-Bozsok-Cák-Velem-Kőszeg.
Megtekintettük Léka főterén álló kora barokk Szent Miklós plébániatemplom belső terének gazdag díszítését számos magyar vonatkozású emlékét és az alatta húzódó Nádasdy-kriptát. Nagy élmény volt a nemzeti parkon keresztül vezető 4 km-es túránk -feljutás a 894 m magas Írottkő-kilátóra, amely nemcsak a Kőszegi-hegység legmagasabb pontja, hanem a Dunántúl, illetve Burgenland csúcspontja is.
Németül is így hívják: Geschriebenstein, azaz „Megírt kő”. A hegytetőn 1913-ban épült kilátó egyszerre két ország területén fekszik, mind Magyarország, mind Ausztria irányából látogatható.
Túránk után buszra szálltunk, megérkeztünk Bozsokra, betértünk a Harármenti-vendéglőbe, jól esett egy kis pihenő. Ebédeltünk, kávéztunk, sütiztünk, ki-ki igénye szerint.
Az idő gyorsan szaladt, Cák és Velem érintésével sietnünk kellett Kőszegre, várt bennünket az idegenvezető.
Közel 3 órás sétát tettünk az általunk már sokszor meglátogatott és szeretett Kőszeg városában és a Jurisics várban. Találkozunk szeptemberben!

2017. június 13.

Hírek

Pedagógusnapi díjátadó - Dr. Tillné Schmidt Edit

A városhaza dísztermében köszöntötte Sopron önkormányzata csütörtökön pedagógusnap alkalmából városunk iskoláinak igazgatóit és a Pedagógusok Soproni Művelődési Házának nyugdíjas pedagógusait. Köszöntőt mondtak: Bánfi Ákos, Ház igazgatója, Dr. Kovács András, a Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, Marek János, a Soproni Tankerület igazgatója és Dr. Fodor Tamás, Sopron megyei Jogú Város Polgármestere. A polgármester megköszönte a pedagógusok áldozatos munkáját valamint örömét fejezte ki, hogy átadhatja azt a magas rangú elismerést – Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere megbízásából – Dr. Tillné Scmindt Editnek, akinek áldozatos munkáját Sopron Megyei Jogú Város önkormányzata nevében is megköszönt. Az eseményen jelen voltak: Tóth Éva és Sas László önkormányzati képviselők, akik mindig is támogatták és a jelenben is támogatják a Házban működő körök, klubok működését.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

SopronTV Híradó - Pedagógusnapi díjátadó 2017.06.08.
2017. június 1.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Dr. Reisinger János könyvbemutatója

Ki nekünk Arany János?
A szerző dr. Reisinger János rendkívüli előadásának, könyvbemutatójának lehettünk részesei.

Arany 66 évet élt - Reisinger János könyve 66 történet által mutatja be tehetségének és jellemének fejlődését. Előkerülnek a teremtés, a bűn, a megváltás, a megigazulás problémái.
A kötet úgy van felépítve, hogy a 66 fejezet bármelyikébe külön is bele lehet lapozni, az egyes fejezetek 2-4-6 oldal terjedelműek, a téma jelentőségének függvényében.
Tartalmazza Arany legjelentősebb 15 versét teljes terjedelmében, történeteket életéből és műveiből, valamint a róla készült egykorú festményeket és fényképfelvételeket.

2017. május 25.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Megtekintettük a Kőhalmy Vadászati Múzeumot

Megtekintettük a Kőhalmy Vadászati Múzeumot a Soproni Parkerdőben, a Károly-kilátónál, amely dr Kőhalmy Tamás erdőmérnök, vadbiológus professzor hagyatékán kívül a parkerdő természeti értékeivel és vadgazdálkodásával ismertetett meg bennünket.

2017. május 24.

Vándorbölcső Mozgalom

Útjára indult az első soproni vándorbölcső

Nagy örömmel adjuk hírül, hogy a Pedagógusok Soproni Művelődési Házából útjára indult az első soproni vándorbölcső Nádudvari Rita, a Ház Maminti Baba-mama klubjának vezetője kezdeményezésére. A sorsolásra 2017. május 20-án szombaton 15 órakor került sor a Művelődési Ház termében. Az eseményen közreműködött a Gaudete kamarazenekar Holpár Anna vezetésével.

A Vándorbölcsőt soproni és Sopron környéki családoknak a Soproni Szakképzési Centrum Handler Nándor Szakképző Iskolájának tanulói készítették Folcz Tóbiás tanár úr szakmai vezetésével és támogatásával.

Az első Vándorbölcsőt a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indította el Magyarországon. Bölcsőket készítettek, melyeket meghatározott időnként kisorsolnak a jelentkezők között. Cél, hogy ezek a bölcsők a közösségteremtés eszközei legyenek, jelképezik, hogy a gyermekvállalás közös ügyünk.

2017. május 23.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Kirándult a Pedagógus Nyugdíjas Klub

A Pedagógusok Soproni Művelődési Háza nyugdíjas pedagógusai verőfényes napsütésben, két csodálatos napon, május 17-18-án autóbuszos kiránduláson vettek részt. Ormosi Anikó klubvezető és lelkes munkatársai kiváló programot állítottak össze. Bartáné Szilágyi Zsuzsanna, szakképzett idegenvezető és tanár vezetésével ismerkedtek Pécs és környéke szépségeivel, rejtett kincseivel.

A kirándulás állomásai:

1. nap

* a középkori várfal Barbakán,
* A Cella Septichora vagy hétkaréjos épület: az ókeresztény temető eddig ismert legnagyobb épülete,
* Pécs történelmi belvárosában található 150 éve Littke Lőrinc által alapított, nagy tradíciókkal rendelkező Pezsgőház középkori eredetű pincerendszerével,
* Magyarország egyik legimpozánsabb temploma, a Pécs jelképének számító négytornyú püspöki székesegyház.
* a Széchenyi tér és a belváros nevezetességei (Gázi Kászim pasa dzsámija),
* Máriagyüd, Magyarország legősibb kegyhelye,
* Szállás Harkány-ban.

2. nap

* Zsolnay Kulturális Negyed
- A gyönyörűen felújított Sikorski-ház (Zsolnay aranykora Gyugyi László műgyűjtő gyűjteménye),
- Rózsaszín kiállítás (Winkler Barnabás gyűjteménye),
- Séta a negyedben, míves utca,ismerkedés a cukorkészítés rejtelmeivel.

Szigetvár, történelmi emlékpark.
Keszthely, rövid séta a Balaton partján.

Oldalak

wahavi honlaptervezésdrupal