Hírek

2017. augusztus 17.

Gyapjúszövők Alkotó Köre

Gyapjúszövőink nemzetközi szőtteskonferencián

Gyapjúszövő csoportunkból 7 fő vett részt a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, Heves Város Önkormányzata, és a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet által szervezett IX. Nemzetközi Szőtteskonferencián, melyet 2017. augusztus 4-6. között szervezetek Hevesen.

Pályázat útján beadott alkotásokból összeállított gyönyörű kiállítás fogadta őket, melyből ötleteket, megoldásokat meríthettek, - számolt be Alpek Lajosné, klubunk vezetője. Tizenkét előadást hallgattak meg a szakma legjavából. Háromféle gyakorlaton vettek részt. A szövés előkészítésében, fonalfestésben, szövésben, tervezésben próbálhatták ki magukat. Házigazdáik mindent megtettek a jó hangulatért: ételekkel, italokkal, külön programokkal.

Egyelőre itt a képgalériából lapozgatva válaszz ki kérlek 3 mutatós képet a hírhez és a galériába, később mikor hazajön a fotós, lesznek jobb minőségben.

http://hevesihirportal.hu/2017/08/11/harom-napra-osszeszovodtek-a-szakma-legkivalobb-hazai-es-hataron-tuli-kepviseloi-kepekkel

2017. augusztus 2.

Népi Díszítők Alkotó Köre

Ismét díjazták Népi Díszítők Alkotó Körünk vezetőjének munkáit

Kovácsné Pócza Ágnes, Házunk Népi Díszítők Alkotó Körének vezetője 2017. július 28-án Budapesten, A Magyar Kézművességért Alapítvány által a Duna Palotában rendezett Magyar Kézművesség - 2017 és Arany János költészete – kézműves szemmel című, kettős tematikájú kiállításon az Emberi Erőforrások Minisztériuma díjazásban részesült.

A mellékelt fotókon Ágnes alkotásait láthatjuk, köztük a Soproni Szentlélek templom általa készített oltárterítőjét.

2017. július 18.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Odafigyel a színház vezetősége nyugdíjas pedagógusainkra

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. vezetősége szakmai jegyekkel lehetővé tette, hogy Pedagógus Nyugdíjas Klubunk, Népi Díszítő Alkotó Körünk, Gyapjúszövők Klubunk és Körünk, továbbá Liszt Ferenc Pedagógus Énekkarunk pedagógusai megtekinthessék a Fertőrákosi Barlangszínházban a 2017. július 15-én,16-án és 17-én megrendezett produkciókat. Csoportjaink tagjai nagyra értékelik Pataki András igazgató-főrendező támogatását, aki a pedagógus szakma kiérdemesült nyugdíjasait is kitüntetett figyelemmel ajándékozta meg.

2017. július 5.

Hírek

Ajándék a Bécsi Magyar Nagykövetségtől

Megérkeztek Magyarország Bécsi Nagykövetsége ajándékaként a Pedagógusok Soproni Művelődési Házába az impozáns függönyök, amelyek a múlt évig a nagykövetség dísztermét, az ún. Márványtermet díszítették. Terveink szerint augusztus folyamán felkerülhetnek ablakainkra.

Ajándék a Bécsi Magyar Nagykövetségtől
2017. június 23.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Tanévzáró kirándulás

A 2016/2017. év tanévzáró kirándulásán vettünk részt a "Nyugati végeken". Állomásaink: Léka-Irottkő-Bozsok-Cák-Velem-Kőszeg.
Megtekintettük Léka főterén álló kora barokk Szent Miklós plébániatemplom belső terének gazdag díszítését számos magyar vonatkozású emlékét és az alatta húzódó Nádasdy-kriptát. Nagy élmény volt a nemzeti parkon keresztül vezető 4 km-es túránk -feljutás a 894 m magas Írottkő-kilátóra, amely nemcsak a Kőszegi-hegység legmagasabb pontja, hanem a Dunántúl, illetve Burgenland csúcspontja is.
Németül is így hívják: Geschriebenstein, azaz „Megírt kő”. A hegytetőn 1913-ban épült kilátó egyszerre két ország területén fekszik, mind Magyarország, mind Ausztria irányából látogatható.
Túránk után buszra szálltunk, megérkeztünk Bozsokra, betértünk a Harármenti-vendéglőbe, jól esett egy kis pihenő. Ebédeltünk, kávéztunk, sütiztünk, ki-ki igénye szerint.
Az idő gyorsan szaladt, Cák és Velem érintésével sietnünk kellett Kőszegre, várt bennünket az idegenvezető.
Közel 3 órás sétát tettünk az általunk már sokszor meglátogatott és szeretett Kőszeg városában és a Jurisics várban. Találkozunk szeptemberben!

2017. június 13.

Hírek

Pedagógusnapi díjátadó - Dr. Tillné Schmidt Edit

A városhaza dísztermében köszöntötte Sopron önkormányzata csütörtökön pedagógusnap alkalmából városunk iskoláinak igazgatóit és a Pedagógusok Soproni Művelődési Házának nyugdíjas pedagógusait. Köszöntőt mondtak: Bánfi Ákos, Ház igazgatója, Dr. Kovács András, a Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, Marek János, a Soproni Tankerület igazgatója és Dr. Fodor Tamás, Sopron megyei Jogú Város Polgármestere. A polgármester megköszönte a pedagógusok áldozatos munkáját valamint örömét fejezte ki, hogy átadhatja azt a magas rangú elismerést – Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere megbízásából – Dr. Tillné Scmindt Editnek, akinek áldozatos munkáját Sopron Megyei Jogú Város önkormányzata nevében is megköszönt. Az eseményen jelen voltak: Tóth Éva és Sas László önkormányzati képviselők, akik mindig is támogatták és a jelenben is támogatják a Házban működő körök, klubok működését.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

SopronTV Híradó - Pedagógusnapi díjátadó 2017.06.08.
2017. június 1.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Dr. Reisinger János könyvbemutatója

Ki nekünk Arany János?
A szerző dr. Reisinger János rendkívüli előadásának, könyvbemutatójának lehettünk részesei.

Arany 66 évet élt - Reisinger János könyve 66 történet által mutatja be tehetségének és jellemének fejlődését. Előkerülnek a teremtés, a bűn, a megváltás, a megigazulás problémái.
A kötet úgy van felépítve, hogy a 66 fejezet bármelyikébe külön is bele lehet lapozni, az egyes fejezetek 2-4-6 oldal terjedelműek, a téma jelentőségének függvényében.
Tartalmazza Arany legjelentősebb 15 versét teljes terjedelmében, történeteket életéből és műveiből, valamint a róla készült egykorú festményeket és fényképfelvételeket.

2017. május 25.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Megtekintettük a Kőhalmy Vadászati Múzeumot

Megtekintettük a Kőhalmy Vadászati Múzeumot a Soproni Parkerdőben, a Károly-kilátónál, amely dr Kőhalmy Tamás erdőmérnök, vadbiológus professzor hagyatékán kívül a parkerdő természeti értékeivel és vadgazdálkodásával ismertetett meg bennünket.

2017. május 24.

Vándorbölcső Mozgalom

Útjára indult az első soproni vándorbölcső

Nagy örömmel adjuk hírül, hogy a Pedagógusok Soproni Művelődési Házából útjára indult az első soproni vándorbölcső Nádudvari Rita, a Ház Maminti Baba-mama klubjának vezetője kezdeményezésére. A sorsolásra 2017. május 20-án szombaton 15 órakor került sor a Művelődési Ház termében. Az eseményen közreműködött a Gaudete kamarazenekar Holpár Anna vezetésével.

A Vándorbölcsőt soproni és Sopron környéki családoknak a Soproni Szakképzési Centrum Handler Nándor Szakképző Iskolájának tanulói készítették Folcz Tóbiás tanár úr szakmai vezetésével és támogatásával.

Az első Vándorbölcsőt a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indította el Magyarországon. Bölcsőket készítettek, melyeket meghatározott időnként kisorsolnak a jelentkezők között. Cél, hogy ezek a bölcsők a közösségteremtés eszközei legyenek, jelképezik, hogy a gyermekvállalás közös ügyünk.

2017. május 23.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Kirándult a Pedagógus Nyugdíjas Klub

A Pedagógusok Soproni Művelődési Háza nyugdíjas pedagógusai verőfényes napsütésben, két csodálatos napon, május 17-18-án autóbuszos kiránduláson vettek részt. Ormosi Anikó klubvezető és lelkes munkatársai kiváló programot állítottak össze. Bartáné Szilágyi Zsuzsanna, szakképzett idegenvezető és tanár vezetésével ismerkedtek Pécs és környéke szépségeivel, rejtett kincseivel.

A kirándulás állomásai:

1. nap

* a középkori várfal Barbakán,
* A Cella Septichora vagy hétkaréjos épület: az ókeresztény temető eddig ismert legnagyobb épülete,
* Pécs történelmi belvárosában található 150 éve Littke Lőrinc által alapított, nagy tradíciókkal rendelkező Pezsgőház középkori eredetű pincerendszerével,
* Magyarország egyik legimpozánsabb temploma, a Pécs jelképének számító négytornyú püspöki székesegyház.
* a Széchenyi tér és a belváros nevezetességei (Gázi Kászim pasa dzsámija),
* Máriagyüd, Magyarország legősibb kegyhelye,
* Szállás Harkány-ban.

2. nap

* Zsolnay Kulturális Negyed
- A gyönyörűen felújított Sikorski-ház (Zsolnay aranykora Gyugyi László műgyűjtő gyűjteménye),
- Rózsaszín kiállítás (Winkler Barnabás gyűjteménye),
- Séta a negyedben, míves utca,ismerkedés a cukorkészítés rejtelmeivel.

Szigetvár, történelmi emlékpark.
Keszthely, rövid séta a Balaton partján.

2017. május 12.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Fedezzük fel városunkat városnéző kisvonattal!

Mai Nyugdíjas Klub programjának mottója:
Fedezzük fel városunkat városnéző kisvonattal!
Körbeutaztuk a megújult, megszépült belvárost, a Lővereket, kikanyarodtunk az új városrészbe az Aranyhegyi lakóparkba, majd fagyiztunk a Harrer cukrászdában.

2017. május 8.

Népi Díszítők Alkotó Köre

Népi díszítőink kiállítása

A Pedagógusok Soproni Művelődési Háza Népi Díszítők Alkotó Körének kiállítását 2017 május 7-én 19 órakor dr. Varga Mária nyitotta meg a soproni Szent Imre Plébánia aulájában. Az eseményen jelen volt Tóth Éva, a Jereván lakótelep Településrészi Önkormányzat elnöke, önkormányzati képviselő, aki régóta figyelemmel kíséri és támogatja az Alkotó kör munkáját. A kiállítás ezen a helyszínen 2017. május 8-18-ig, hétfői, szerdai, pénteki napokon 9-12 óráig, keddi és csütörtöki napokon 15-18 óráig tekinthető meg. A belépés ingyenes! Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

2017. május 5.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Történetek könyvekről, kultúráról - Jávorszky Edit előadása a Pedagógus Nyugdíjas Klubban

Pedagógus Nyugdíjas Klub összejövetelén 2017. május 3-án Jávorszky Edit pszichológus "Történetek könyvekről, kultúráról" címmel tartott előadást.

Az előadásról:
A kultúra iránti rajongásom gyerekkoromra vezethető vissza. A legnagyobb ajándékot szüleimtől kaptam, akik megtanítottak az önművelés módszereire és a jó ízlésre.Hat éves koromtól vagyok könyvtári tag, a könyvek és a kultúra iránti rajongásom- most már nyugodtan mondhatom -, végigkísérik az életemet. Az előadásom célja az volt, hogy bemutassam legkedvesebb könyveim egy részét és elmondjam a hozzá kapcsolódó történeteket. A kultúra más területeit is érintettem, ízelítőt adtam a zene, színház és balett iránti rajongásomból. Remélem, hitelesen sikerült bemutatnom azt a szenvedélyt, amellyel olvasok, és amellyel befogadom és továbbadom a kultúra eme alkotásait.

2017. április 27.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Egészségnapot tartottunk a Pedagógusok Soproni Művelődési Házában

Vándorbölcső Mozgalom

Bölcső, vándorúton - a Soproni Téma 2017. április 19-i cikke
2017. április 20.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

A Költészet Napja a Pedagógusok Nyugdíjas Klubjában

Klubfoglalkozásunkon megemlékeztünk a Költészet Napjáról. Roskó Mária ny. irodalomtanár ragyogó verses összeállítását halhattuk "A költészet játéka" címmel.

A játék egyenlő az alkotási vággyal.

"Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet,
jó szóval oktasd, játszani is engedd
szép, komoly fiadat!"
(József Attila: Levegőt!)

2017. április 5.

Vándorbölcső Mozgalom

Vándorbölcső

Minden Életnek örülünk!

Szeretnél egy csodaszép bölcsőt a babádnak? Jelentkezz!

A Vándorbölcsőt soproni és Sopron környéki családoknak készítik a Soproni Szakképzési Centrum Handler Nándor Szakképző Iskolájának tanulói. A bölcső 2017. május 20-án kezdi meg vándorútját, a jelentkező családok között ekkor fogjuk kisorsolni. Azok jelentkezését várjuk, akiknek május, június, július hónapokban fog megszületni a babájuk.

Jelentkezni lehet:
- Emailben: nadudvarita@gmail.com
- Facebook oldalon: Vándorbölcső Sopronban

Jelentkezési határidő: május 12.

Részletes infok: http://pedmuvhaz.hu/kategoria/kozossegek/vandorbolcso-mozgalom
Nádudvari Rita +36/20/8280971

Vándorbölcső szórólap
2017. március 30.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

Barcza Attila előadása a Pedagógus Nyugdíjas Klubban

Barcza Attila tanácsnok tartott előadást, Sopron és a Fertő-táj turisztikai lehetőségeiről. Barcza Attila szélesre tárta előttünk a jövő ablakát, örömmel hallgattuk városunkat és a környezetünket érintő megújulási lehetőségeket, óriási változásokat.

2017. március 23.

Pedagógus Nyugdíjas Klub

A Pedagógus Nyugdíjas Klub Nagycenken

Pedagógus Nyugdíjas Klub szerdai klubfoglalkozását Nagycenken tartotta. Megtekintettük a Széchenyi Kastélyt és az emlékmúzeum állandó és időszaki kiállításait
Megismertük a család történetét , Széchenyi István életét munkásságát. Nagyon érdekes volt a „Megint, s megint szüntelen” c.új kiállítás. Széchenyi életének egy elképzelt napjába sűrítve mutatta be a gróf szerteágazó tevékenységét.

Különleges, egyedi, és nagyon is hétköznapian emberi kételyeivel, aggodalmaival, vágyaival és terveivel. Egy időszaki kiállításnak adott otthont a kastély, SZÍN-TEREK - címmel, Fekete Rajmundné festőművész munkáiból. Sétáltunk a kastély parkjába és busszal visszaérkeztünk Sopronba. Tartalmas szép napot tudhattunk magunk mögött.

Oldalak

egyéni. egyedi. wahavidrupal