Hírek

2018. február 20.

Gyapjúszövők Alkotó Köre

Alpek Lajosné klubvezetőnk szőttes kiállítása a Ligneumban

“Modernitás és hagyomány” címmel Alpek Lajosné, a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza Gyapjúszövők Alkotó klubjának vezetője alkotásaiból szőttes kiállítás nyílt a Ligneum Látogatóközpontban 2018. február 9-én 17 órakor.

A kiállítást Prof. Dr. Faragó Sándor egyetemi tanár nyitotta meg, közreműködött a Gaudete Kamaraegyüttes.

Alpek Lajosné a Tolna megyei Németkéren született. A Kaposvári Tanítóképző Főiskolán folytatta tanulmányait. Családjával 1990-ben költözött Sopronba.

2001-ben iratkozott be a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza gyapjúszövők szakkörébe. Megtanulta és megszerette a szövést. Önálló tanulással, képzésekkel igyekezett minél jobban elsajátítani a szakma fortélyait, és egyre szebb munkákat készíteni. Ebben a jó közösség is segítette. Jelenleg ő a haladó csoport szakkörvezetője. 2015-ben nagy elismerésben részesítette a Hagyományok Háza zsűrije. Bronz oklevelet kapott az Élő népművészet kiállításon. Az alkotókörben azon dolgozik, hogy tagjaik a legszebb, nekik tetsző munkákat készítsék el.

A kiállítás a Ligneumban 3 héten át látható. Megtekinthető keddtől szombatig 10 és 17 óra között.

2017. október 30.

Gyapjúszövők Alkotó Köre

Soproni gyapjúszövők kiállítása Nagycenken - SopronMédia

Szombaton megnyílt a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza Gyapjúszövők Alkotó Köre kiállítása Nagycenken. A tárlatot Magyarné Derszib Eti festőművész nyitotta meg.

Tizenhat kiállító szőttese tekinthető meg a Nagycenki Alkotóházban a Pedagógusok Művelődési Háza kiállításán. A tárlat megnyitóján részt vett Barcza Attila soproni önkormányzati képviselő.

Az esemény nyitásaként Horváth Krisztina zenetanár a nagycenki Hársfavirág citerazenekarral adott elő népdalokat. 

Bevezetőjében Roskó Mária a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza Gyapjúszövők Alkotó Körének vezetője elmondta, hogy 1981-ben alakultak meg; az alkotókör ekkor kapott rámái és állványai a mai napig megvannak és a mostani kiállítás anyagának szőttesei is ezeken készültek. A szakkör taglétszáma 28-30 fő, kezdőktől a haladókig. A jelenlegi kiállítás anyaga hagyományos és modern stílusokból állt össze.

Magyarné Derszib Eti festőművész ünnepi beszédében elmondta, hogy a megnyitót azért is vállalta el, mert nagyon szereti a népművészetet, régóta gyűjti a szőtteseket, nagyobb gyűjteménye is van belőlük. Az erdélyi szőttesek a kedvencei, melyek a festészetében is megjelennek. Képein a különböző építészeti ábrázolások, és a fazekas alkotások után jelentek meg a szőttesek. Elsősorban a régi és hagyományos értékek a kedvencei.

A kiállítás december 3-ig tekinthető meg szombaton és vasárnap 15-17 óráig.

fotó: Griechisch Tamás

Az eredeti cikk itt olvasható: http://www.sopronmedia.hu/cikkek/soproni-gyapjuszovok-kiallitasa-nagycenken

2017. augusztus 17.

Gyapjúszövők Alkotó Köre

Gyapjúszövőink nemzetközi szőtteskonferencián

Gyapjúszövő csoportunkból 7 fő vett részt a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, Heves Város Önkormányzata, és a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet által szervezett IX. Nemzetközi Szőtteskonferencián, melyet 2017. augusztus 4-6. között szervezetek Hevesen.

Pályázat útján beadott alkotásokból összeállított gyönyörű kiállítás fogadta őket, melyből ötleteket, megoldásokat meríthettek, - számolt be Alpek Lajosné, klubunk vezetője. Tizenkét előadást hallgattak meg a szakma legjavából. Háromféle gyakorlaton vettek részt. A szövés előkészítésében, fonalfestésben, szövésben, tervezésben próbálhatták ki magukat. Házigazdáik mindent megtettek a jó hangulatért: ételekkel, italokkal, külön programokkal.

http://hevesihirportal.hu/2017/08/11/harom-napra-osszeszovodtek-a-szakma-legkivalobb-hazai-es-hataron-tuli-kepviseloi-kepekkel

Fotó: Hevesi Hírportál
2016. november 16.

Gyapjúszövők Alkotó Köre

Gyapjúszövők Alkotó Köreinek kiállítása megnyitó

2016. november 12-én, szombaton 17 órakor már hagyomány szerint a Gárdonyi Géza Általános Iskolában megnyílt a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza Gyapjúszövők Alkotó Köre és Klubja kiállítása. A megnyitón Makkos Ágnes, az iskola tanára köszöntötte az igazgató nevében az egybegyűlteket. A kiállítást Dr. Oláh László, a PSMH Alapítvány elnöke nyitotta meg. Bánfi Ákos, a PSMH nevében köszöntötte az alkotókör vezetőjét: Roskó Máriát és Alpek Lajosné klubvezetőt.

2016. szeptember 28.

Gyapjúszövők Alkotó Köre

Sopron TV 2016.09.27. Híradó
2016. szeptember 26.

Gyapjúszövők Alkotó Köre

Fonalból szőtt álmok 35 éve

2016. szeptember 23-án, pénteken 17 órakor a Liszt Ferenc Kulturális- és Konferencia Központban Házunk Gyapjúszövők Alkotó Körei alapításuk 35. évfordulója alkalmából kiállítással ünnepeltek.

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. rendezésében nagy sikerrel mutatták be 35 év szőtteseit a Gyapjúszövők Alkotó Körei. Kóczán Péter igazgató-helyettes megnyitóját a Petőfi Sándor Általános Iskola és AMI tanulói énekkel, verssel és népi játékokkal színesítették,melyet Szabóné Molnár Andrea tanított be. A szerteágazó szervezési munka Sarkady Örkény kulturális munkatársnak köszönhető.

2016. június 3.

Gyapjúszövők Alkotó Köre

Roisz Vilmos festményeinek megtekintése

A PSMH Gyapjúszövők Alkotó Köre és Klubja tagjai 2016. május 26-án délután közösen megtekintették Roisz Vilmos Sopron egykori Pro Urbe díjas festőművésze alkotásait a Rákóczi utca 14. szám alatt, a művész egykori lakásában.

wahavi honlaptervezésdrupal