Hírek

2018. október 29.

Népi Díszítők Alkotó Köre

Várfalvi Andrásné Magdi nénit 90. születésnapja alkalmából köszöntöttük

A Népi Díszítők Alkotó Köre és a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza 2018. október 16-án köszöntötte Várfalvi Andrásné Magdi nénit 90. születésnapja alkalmából.
Isten tartsa és őrizze meg Körünk jeles és kivételes szorgalmú, ügyességű tagját!

Várfalvi Andrásné Magdi néni köszöntése
2017. augusztus 2.

Népi Díszítők Alkotó Köre

Ismét díjazták Népi Díszítők Alkotó Körünk vezetőjének munkáit

Kovácsné Pócza Ágnes, Házunk Népi Díszítők Alkotó Körének vezetője 2017. július 28-án Budapesten, A Magyar Kézművességért Alapítvány által a Duna Palotában rendezett Magyar Kézművesség - 2017 és Arany János költészete – kézműves szemmel című, kettős tematikájú kiállításon az Emberi Erőforrások Minisztériuma díjazásban részesült.

A mellékelt fotókon Ágnes alkotásait láthatjuk, köztük a Soproni Szentlélek templom általa készített oltárterítőjét.

2017. május 8.

Népi Díszítők Alkotó Köre

Népi díszítőink kiállítása

A Pedagógusok Soproni Művelődési Háza Népi Díszítők Alkotó Körének kiállítását 2017 május 7-én 19 órakor dr. Varga Mária nyitotta meg a soproni Szent Imre Plébánia aulájában. Az eseményen jelen volt Tóth Éva, a Jereván lakótelep Településrészi Önkormányzat elnöke, önkormányzati képviselő, aki régóta figyelemmel kíséri és támogatja az Alkotó kör munkáját. A kiállítás ezen a helyszínen 2017. május 8-18-ig, hétfői, szerdai, pénteki napokon 9-12 óráig, keddi és csütörtöki napokon 15-18 óráig tekinthető meg. A belépés ingyenes! Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

2017. január 17.

Népi Díszítők Alkotó Köre

Sebőkné Fekete Mária népi iparművész

A Pedagógusok Soproni Művelődési Háza örömmel adja tudtul, hogy Sebőkné Fekete Máriát, a Népi Díszítők Alkotó Kör tagját, a Népi Iparművészeti Tanácsadó testület javaslata alapján a Hagyományok Háza népi iparművésznek ismerte el a hímző foglalkozási ágban. Egyben megköszönjük támogatóinknak, hogy az Alapítványunk által működtetett Házunk biztosíthatja azokat a működési kereteket, amelyek ilyen szakmai minőséget is lehetővé tesznek. Köszönet illeti Kovácsné Pócza Ágnest, aki önkéntes körvezetői munkájával biztosítja a szakmai fejlődést.

Sebőkné Fekete Mária népi iparművész
2016. október 8.

Népi Díszítők Alkotó Köre

25. Idősek Nemzetközi Világtalálkozója

Sopronban, a GYIK Rendezvényházban 2016. október 1-jén 25. alkalommal rendezték meg az idősek nemzetközi világtalálkozóját. Az 50 színpadi produkció mellett az idősebb generációt képviselő 29 kiállító alkotásaival ismerkedhetett meg a közönség. A Póczáné Kovács Ágnes vezette Pedagógusok Soproni Művelődési Háza Népi Díszítők Alkotó Köre is kiállította csodálatos alkotásait. Az alábbi fotókon örökítettük meg a standot. Gratulálunk, büszkék vagyunk rájuk!

2016. augusztus 2.

Népi Díszítők Alkotó Köre

Kristály Kézműves Vándordíj Alkotó Körünk vezetőjének, Kovácsné Pócza Ágnesnek

A Magyar Kézművességért Alapítvány MAGYAR KÉZMŰVESSÉG - 2016 ÉS MENNYEGZŐ ÉS KÉZMŰVESSÉG címmel kettős tematikájú kiállítást szervezett a Duna Palotában. Itt Művelődési Házunk Népi Díszítők Alkotó Köre vezetőjének, Kovácsné Pócza Ágnesnek ítélték a Kristály Kézműves Vándordíjat közönség szavazatok alapján. A kiállítók titkos szavazás útján maguk közül ki választották ki, hogy kinek az alkotását találták a legszebbnek. Nagyon büszkék vagyunk Ágnesre és köszönjük, hogy Házunkban irányítja az értékteremtő Népi Díszítők Alkotó Kört!

Kovácsné Pócza Ágnes
2016. július 13.

Népi Díszítők Alkotó Köre

Kiállították népi díszítőink alkotásait Mezőkövesden

XXVIII. alkalommal hirdették meg a Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázatot, melyen a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza Népi Díszítők Alkotó Körének vezetője: Kovácsné Pócza Ágnes (különdíjasként) és Sebőkné Fekete Mária alkotásait fogadták el és állították ki.

A díjátadóra 2016. július 1. (péntek) 11 órakor került sor a mezőkövesdi Közösségi Ház színháztermében. Az elfogadott alkotásokból válogatott kiállítás 2016. július 1-jétől szeptember 21-ig látogatható a Közösségi Házban és a Matyó Múzeumban keddtől vasárnapig 9.00-17.00 óráig.

A pályázat célja a magyar népi hímzések és viseletek hagyományainak megőrzése és továbbfejlesztése, a régebbi, kevésbé ismert területek felkutatása és feldolgozása, továbbá olyan népi iparművészeti hímzések készítése, amelyek mind művészi, mind használati érték szempontjából megfelelnek a mai kor követelményeinek.

A pályázaton egyéni alkotók, kis csoportok, vagy nagyobb alkotóközösségek is részt vehettek. Két kategóriát hirdettek meg: öltözködés és lakástextíliák. Az előbbiben különböző tájegységek viseleteinek és azok mintakincsének felhasználásával készült feldolgozások, elsősorban ma viselhető darabokkal lehetett indulni. A másik kategóriában a népi hímzéshagyományokat feldolgozó, a kortárs lakástrendeknek megfelelő lakástextíliákkal, és tárgyegyüttesekkel lehetett pályázni.

Összesen 429 pályamunka érkezett be, 140 tervezőtől és közel 200 kivitelezőtől. A legjobb alkotásokat a szakmai zsűri díjazásra javasolta. A helyezéseket elérő alkotók az Emberi Erőforrások Minisztériumának pénzjutalmában részesülnek. A különdíjakat több intézmény ajánlotta fel.

2016. május 27.

Népi Díszítők Alkotó Köre

Hagyományok Háza kihelyezett zsűrizése Győrben

A Művelődési Házunkban működő, támogatott "Népi Díszítők Alkotó Kör"-ünk 14 alkotása szerepelt a Hagyományok Háza kihelyezett zsűrizésén, Győrben, 2016. május 24-én, pénteken. Örömmel adjuk hírül, hogy a 14 db alkotásból 8 db A és 6 db B minősítést kapott az alábbiak szerint:

  • Brenner Jenőné 1 MA, 2 HB
  • Milkovics Sándorné 1 MA, 3 HB
  • Kovácsné Pócza Ágnes 2 MA, 2 HA
  • Sebőkné Fekete Mária 2 MA, 1 MB

Jelmagyarázat:

  • MA = modern A,
  • MB = modern B,
  • HA = hagyományos A
  • HB = hagyományos B
  • A = kiemelkedő alkotás
  • B = megfelelő minőség
2016. január 28.

Népi Díszítők Alkotó Köre

Büszkék vagyunk Rájuk!

Büszkék vagyunk Rájuk! - A Hagyományok Háza januári zsűrizésén Kovácsné Pócza Ágnes, a PS Műv. Háza Népi Díszítők Alkotó Köre vezetőjének alkotásait ajándéktárgyként befogadták, Sebőkné Fekete Mária alkotó köri tagunk malom játék c. alkotása „modern A kategória”, a többi (mellékelt fotókon láthatóak) „modern B” minősítést szerzett. Sebőkné Fekete Máriának ezekkel együtt már 24 zsűrizett munkája van.

Sebőkné Fekete Mária alkotása

wahavi honlaptervezésdrupal