Hírek

2017. február 14.

MAMINTI Baba-mama klub

Szerelmi Kalandtúra - beszámoló

Házasság Hete – Szerelmi Kalandtúra
A férfi egy szó, a nő egy szótár…
Interaktív Műhely
2017. február 11. 15.30-18.00
Pedagógusok Soproni Művelődési Háza

Mi történt velünk itt?

Nagy örömünkre 12 pár vett részt a műhelyen. Mindenki aktív volt, beleadta a közösbe egyéniségét, nyitottságát, vidámságát.
Beszélgettünk az önismeret és kapcsolatépítés „miért?”-jéről és „hogyan”-járól. Megismerkedtünk a férfi-női különbözőségekkel, szerepeinkkel és hogy mindezek hogyan hatnak a hétköznapi életünkre. Sokat nevettünk, zenét és mesét hallgattunk. Szembesültünk egymás iránti vágyainkkal, a képzelt elvárásokkal, ezek összefüggéseivel a párkapcsolatunkban. Szerelmeslevelünkkel a táskánkban, vidám hangulatban váltunk el egymástól,
Sok továbbgondolnivalót viszünk haza, a jókedvet, a közösségi érzést, a szív alakú birsalmasajt ízével fűszerezve.

… és még verset is elemeztünk….!!!!

Agi Mishol: Szupermarket

Átöleltelek
te pedig egy dinnyét öleltél
szerettelek te meg nem tudtál
a dinnyével
mit csinálni
mert átölelt volna
karod
de nem ereszthette
terhét
másfelől viszont
mit is mondhattál
volna várj csak
hadd tegyem le
a dinnyét?
(Lackfi János fordítása)

Szerelmi Kalandtúra - beszámoló
2017. január 27.

MAMINTI Baba-mama klub

Vándorbölcső Sopronban!

Nagy örömmel adjuk hírül, hogy Sopronban útjára indul egy Vándorbölcső!
Az első Vándorbölcsőt a HáromKirályfi HáromKirálylány mozgalom indította el Magyarországon. Bölcsőket készítettek, melyeket meghatározott időnként kisorsolnak a jelentkezők között. Cél, hogy ezek a bölcsők a közösségteremtés eszközei legyenek, jelképezik, hogy a gyermekvállalás közös ügyünk.
Több vidéki szervezet is csatlakozott a programhoz, 2017-ben pedig Sopronban is elkészül a Bölcső.
Köszönjük a Soproni Szakképzési Centrum Handler Nándor Szakképző Iskolájának (vezetőségnek, tanároknak és a technikusoknak) hogy a tervezéstől a matracig elkészítik a bölcsőt és felajánlják a születendő kisbabáknak.
Reméljük sok családnak telik majd öröme benne!

Részletek és további információk a honlapon lesznek.
Érdeklődni és felajánlásokat tenni nadudvarita@gmail.com e-mail címen lehet.

Vándorbölcső Sopronban!
2016. november 24.

MAMINTI Baba-mama klub

Beszámoló a Perinatus Napokról

Nádudvari Rita, a PSMH Maminti Baba-Mama Klub vezetőjének beszámolója a Perinatus Napokról

2016. november 6-án a Maminti Baba-Mama Klub képviseletében vettem részt a Perinatus napon. Ha egy mondatban kellene megfogalmaznom, mit éreztem-tapasztaltam a nap folyamán az így szólna: „Kicsi a bors, de erős!”
Rég vettem részt ennyire színvonalas, szakmai tudást, érzelmeket, kapcsolatokat megmozgató „konferencián”. Amikor elindultam itthonról, azt mondtam a férjemnek: „remélem, megéri elmenni…”. Megérte.

Néhány sorban összegeztem az ott elhangzottakat:

 1. Életünk a fogantatással kezdődik...

  Sajátélményű önismereti csoport a születés élethosszig tartó hatásáról

  A csoportot Orosz Katalin klinikai szakpszichológus, transzperszonális terapeuta vezette. Beszélt a babák kompetenciájáról, hogy saját hatékonyságuk a születésükben a mozgásukban nyilvánul meg. Majd rátért a mai társadalom egyik legfőbb problémájára, a stresszre. A modern kutatások szerint a darwini elmélettel ellentétben már az ondósejtek sem versenyeznek egymással, hanem támogató „viselkedés” valósul meg köztük a foganás érdekében. Ma két mutató nagyon magas: a stresszes emberek száma, és az egyes személyek stressz-szintje. Ez az egészségügyi költségek megnövekedésével jár. (Ebben a témában ajánlott: Dr. Máté Gábor: A test lázadása c. könyv)
  Várandósként nagyon fontos – életbevágó – a stressz csökkentése. Ahhoz, hogy az anya jó érzelmi állapotban legyen, kulcskérdés, hogy az anya és az apa egymással jóban legyenek. A házasságból született gyermekek egészségügyi állapota szignifikánsan jobb, mint a házasságon kívül született gyermekeké. Az apa jelenléte, odafordulása, felelősségvállalása nagy mértékben csökkenti az édesanya stresszét.
  Szóba került maga a születés -, szülésélmény is. Ma már tudományosan bizonyítottak a „természetes szülés” – késői köldökzsinór átvágás – azonnali bőrkontaktus stb. előnyei. Ma már nem tudatlanságból, hanem gondatlanságból fakad ezeket elmulasztani.
  Számomra új gondolat volt, hogy a síró (panaszkodó) csecsemőt nem kell – és persze nem is lehet - mindig megnyugtatni (akár szoptatással), mert az az ő panaszkodása a nehéz életről, meg kellene „hallgatni” inkább.
  Élményszerűen esett szó a szülésélmény feldolgozásáról, mi résztvevők is utazhattunk kicsit a bensőnkben. Rá lehet hangolódni arra a gondolatra, hogy egyszer ez velem is megtörtént. Az egész élet egy nagy öngyógyítás!: kezdve a kisgyermek kukucs-játékától a felnőtt önismeretéig, a születés-szülésélmény feldolgozásáig professzionálisan.
  Ebben a feldolgozásban vagy a szülésre való felkészülésben nyújt segítséget sokféleképpen az alapítvány is.

 2. Kisbaba születik – Apa születik

  Az édesapák beszélgetőpartnere Nováky Rita szülésznő, perinatális szaktanácsadó volt.
  Rita két édesapát szólaltatott meg a másfél órás blokkban. Kettejüknek máshogy alakult a szüléstörténetük, de mindketten sokat meséltek a tudatos készülésről, arról, hogyan vettek részt az előkészületekben. Vigyáztak a feleségükre, támogatták őket a testi-lelki felkészülésben, és kapcsolatot alakítottak ki a születendő babájukkal. A legtöbb kérdés a szülés utáni hétköznapokról szólt, arról, hogyan szerezték vissza a szerelmüket, a feleségüket. Nekem nőként pozitív élmény volt hallgatni, mekkora erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a feleségük feleség és nő maradhasson mellettük, ne „csak” anyaszerepben lássák őt, egybenőve a babával.
  Szóba került még az újdonsült nagyszülőkkel való kapcsolat átalakulása is, hogy erősíteni kell a pár egységét, autonómiáját.

 3. A szülés családterápiás megközelítésben

  A beszélgetést vezették: Csizek Zsuzsanna és Rosnyay Nóra mentálhigiénés segítő szakemberek.

  Kinek a szülése?
  Családterápiás szempontból a szülés alapélmény, hiszen a rendszerszemlélet szerint az életünkben kapcsolatokra építünk, „minden mindennel összefügg”. A szülésélmény jellemző vonásai: sűrített, érzelmekkel telített, egyedi esemény, ahol felpuhul a tudatos és a tudattalan határa. Ez azt jelenti, hogy már a várandósság alatt is, a szüléskor pedig különösen megelevenedik a tudatalatti.
  A szülésben megszólaló témák:

  • bizalom-biztonság
  • testhez való viszony
  • kontroll
  • szexualitás
  • családunkhoz fűződő viszony
  • saját születésünk
  • igények (érzékelése, kifejezése, intuíció)
  • segítség kérés és elfogadás

  Lélektani értelemben gyermekágy az első év, ennyi idő kell az „eredeti” állapot visszaállásához. Ez a visszaállás mindenkinek egyaránt fontos, anyának, apának és a babának is.
  Nincs objektíven „jó” szülés. A szülés mindig szubjektív élmény, és ugyanaz a szülés a résztvevők szempontjából lehet nem ugyanolyan. Minden élménynek van létjogosultsága.
  Traumatikus szülés esetén azonnali segítségre van szükség, az édesanya képtelen lehet az újszülöttje gondozására ebben az esetben. A problémás eseteket meg lehet oldani önálló feldolgozással is, sokat beszélgetni róla, leírni, időt szánni rá. Szaksegítséget is lehet és érdemes keresni, változás akkor jöhet létre, ha engedjük magunkhoz közel kerülni a helyzetet, fájdalmakat, érzéseket.

 4. Szülés császármetszés után

  A beszélgetést kísérte: Dr. Gutmann Orsolya szülész, nőgyógyász.
  A doktornő meglepően őszinte, közvetlen stílusban beszélt nézeteiről, szakmai hitvallásáról. Elmondta, hogy véleménye szerint miért olyan magas a császármetszések aránya Magyarországon: perektől való félelem, a folyamat kontroll alatt tartása, megélhetési szülészkedés.
  Ő teljes mértékben támogatja a szülés természetes lefolyását, a császármetszés utáni hüvelyi szülés gyakorlatát.
  Mi kell a császármetszés utáni hüvelyi szüléshez?:
  Motivált, jól felkészült anya, feldolgozott előző szülés, problémamentes várandósság, jól fekvő baba, természetes szülés beavatkozások nélkül.
  Hangsúlyozta, nem az a lényeg, hogy hogyan (milyen úton) szülünk, hanem hogy a nő kompetensnek érezze magát a saját szülésében, érzelmileg biztonságban, elégedetten hozhassa világra gyermekét. Császármetszés esetén is lehet a folyamat „természetes”.

 5. Konfliktus és együttműködés a családban

  Előadók: Császár Ajna és dr. Deckner Edit klinikai szakpszichológusok

  Ez az előadás baráti hangú, interaktív volt. Megnéztük, milyen szempontokból lehet közelíteni a konfliktusokhoz, például „kinek a megélése?” kérdésre kerestük a választ. Fontos fejlődési folyamat, ahogy a konfliktusból együttműködés lesz.
  Átbeszéltük, mi a legnehezebb rész a konfliktusban:

  • maga a helyzet
  • szükségleteink
  • a gyerek szükségletei

  ezek persze ütköznek egymással.
  Megoldás lehet, ha konfliktus esetén kapcsolatba kerülök önmagammal, mi zajlik most bennem? Ilyenkor képzeletben kicsit hátrébblépek, számolok.
  Milyen az, amikor „jóban”, kapcsolatban vagyunk a gyermekkel? Mivel lehetek elégedett? – erre nagyon sokszor nem figyelünk oda, mert ez „természetes”.
  A gyermek alapvető biztonságának 4 feltétele van:

  • odatartozás
  • kompetencia
  • elisnertség
  • remény.

  Ha ezek közül valamelyik megsérül, problémák lesznek a gyerekkel, a nevelésben. A gyerek mindent megtesz ezért a biztonságért.
  Felelősségünk, hogy mindezt biztosítsuk neki, és észrevegyük, ha hiányt szenved valamiben.

Nádudvari Rita
PSMH Maminti Baba-Mama Klub vezetője

Fotó: perinatus.hu
2016. november 9.

MAMINTI Baba-mama klub

Foganás – várandósság - szülés és a stressz

Kedves Maminti Klubtagok és Érdeklődők!

A november 18-i klub témái: Foganás – várandósság - szülés és a stressz. Szülésélmény feldolgozása, a szülésélmény hatásai az életünkre. A Perinatus Alapítvány bemutatása.

Egy hete részt vettem Budapesten a Perinatus napokon. Nagyon sok „kincset” hoztam nektek onnan. Szeretném veletek mindezt megosztani, a november 18-i Maminti klubban! Várok mindenkit szeretettel 10 órától a Petőfi tér 3-ban!

Természetesen most pénteken, 11-én is találkozunk, várlak benneteket!!!
Nádudvari Rita

Maminti Baba-Mama Klub
2016. október 14.

MAMINTI Baba-mama klub

Kiss Dalma pszichológus a testvér-féltékenységről

2016. október 14-én 10 órától a MAMINTI Baba-Mama Klub keretében Kiss Dalma pszichológus beszélget velünk a testvér-féltékenységről.

2016. augusztus 25.

MAMINTI Baba-mama klub

Vándorbölcső Mozgalom

A Pedagógusok Soproni Művelődési Házának Baba-Mama klubja szívesen csatlakozna a Vándorbölcső Mozgalomhoz!

Mi kell hozzá, hogy elinduljon a program?

Elsőként kell egy bölcső, természetesen. A bölcsőhöz szükség van faanyagra - amiből készül, szakemberre - aki elkészíti; vagy pénzadományra, hogy megvásárolhassunk egy minőségi bölcsőt.

Másodszor örülnénk, ha nem csak a Művelődési Ház baba-mama klubja érezné magáénak ezt a programot, hanem más szervezetek, közösségek is. Mindenkire számítunk, aki kapcsolatba kerül családokkal, babákkal, mamákkal, papákkal.

És a legfontosabb, hogy kellenek hozzá „lakók”, akik pár hónapra beköltöznek a bölcsőbe! Ha elkészült a bölcső, várjuk a születendő gyermekek családjainak jelentkezését a sorsolásra.

Várom azok jelentkezését, akik bármilyen módon támogatni szeretnék kezdeményezésünket!

házigazda: Nádudvari Rita
nadudvarita@gmail.com

Vándorbölcső Mozgalom
2016. június 10.

MAMINTI Baba-mama klub

V. Szülőnek lenni konferencia - beszámoló

Baba-Mama Klubunk vezetője a szülői szerepek támogatásáért szervezett konferencián.

2016. május 10-én a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza képviseletében, támogatásával Nádudvari Rita, a Baba-mama Klub vezetője az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán részt vett a szülői szerepek támogatásáért szervezett konferencián, amely a Magyar Pedagógiai Társasággal és Szülőnek Lenni Programmal karöltve került megszervezésre. Arra a kérdésre keresték a választ, hogy mit és hogyan tud segíteni a szakember a szülőknek, családoknak?

Az alábbiakban olvashatják beszámolóját:

Néhány mondatban beszámolok tapasztalataimról, mi volt az, ami a legjobban érdekelt, amit „hazahoztam” mindannyiunk okulására.
Elsőként Lénárt Sándor házigazda mutatkozott be. Ez már az ötödik konferencia volt, amit szerveztek a Szülőnek lenni program keretében. A munkát önkéntesként végzik, mindenkinek más a fő hivatása, ez egy támogató-egymást erősítő összefogás a szülőségért.

Dr. Nagy Ádám társadalomkutató és gyakorló szülő témája: „Milyenek is a mai fiatalok?”
Bemutatta a különböző évtizedek „generációs modelljét”. Az „Y” generáció még csak fogyasztója az online világnak, a „Z” generációt a közösségi háló pókjainak nevezte, nekik már online identitásuk van, ők a tartalom előállítói is. Új fogalom: screenager…
A fiatalok fő problémája a kilátástalanság. A kutatások eredményei megtalálhatók a www.ifjusagugy.hu-n.

Rendi Mária 13 éve a Magadért Drogmentességet Védő Alapítvány munkatársa a függőségekről beszélt, saját önsegítő csoportjaikat mutatta be. Rendszerszemléletben dolgoznak, mindenki magáért, a támogatás különféle módjait ajánlják fel a segítségre szorulóknak. „Amikor a szülők a gyermekek fejlődésével szembesülnek, folyamatosan válaszolniuk kell egy kihívásra. Mégpedig arra, hogy nekik is fejlődniük kell a gyerekkel együtt.” (Erik H. Erikson)
Kiemelte az asszertív kommunikáció fontosságát, szerepét a gyógyulásban. Módszerük központja az „empatikus konfrontáció”.
www.magadert.hu

Számomra Hammer Zsuzsanna előadása „hazai pálya” volt, a családterápia alapjait, módszereit mutatta be. Beszélt a családot érő stressz forrásairól, ezek kezelési lehetőségeiről. „A kicsi gyerek csak úgy irányíthatja a szülőt, ha a szülő bakot tart neki.”
Felsorolta az elég jó családi rendszer jellemzőit:

 1. dinamikus egyensúly
 2. közös értékek, identitástudat, kommunikáció
 3. változásra való készség
 4. nyitott a környezet felé
 5. világos, átjárható határok
 6. hierarchia-élén a szülők
 7. információ csere gazdag, egyértelmű, nyitott
 8. struktúra könnyen felismerhető

Az utolsó előadó a program (http://szuloneklenni-programok.blogspot.hu) atyja, Cserey Miklós volt. Pozitív szemlélettel mutatta be alapelveit, látszott, hogy sok helyről, sok tudásból építkezik. „A szem a lélek tükre, a gyerek pedig a családé.” Mit adhatunk a családoknak: tudást, készséget (meghallgatás, kommunikáció, konfliktuskezelés…) attitűdöket (érzelmi-értelmi, együtt akarunk élni…)
„Átalakítás miatt zárva, kérem ne zavarjanak.” – lehetne a kamaszszoba ajtaján…
Házi feladatot is kaptunk: A gyerekkor nem a tudás – mert az pótolható – hanem a személyiség fejlődéséről – ennek hiányosságai nehezebben pótolhatók – szól.
Írjuk össze, mikor tekintjük úgy gyermekünket, hogy sikeres felnőtt lesz! – aztán tegyük fel magunknak a kérdést: ma mit tettem ezért?

http://budapest.imami.hu/gyermekneveles/az-eleg-jo-csalad-v-szulonek-len...
http://szuloneklenni.hu/

2016. május 3.

MAMINTI Baba-mama klub

Baba-Mama/Papa klubok országos találkozója

A Három Királyfi Három Királylány Mozgalom április 16-án tartotta a Baba-Mama/Papa klubok találkozóját, melyen mint a soproni Pedagógus Művelődési Ház baba-mama klub tagjaként vettem részt. Ez volt az első ilyen jellegű országos találkozó, de a szervezők szándéka szerint a jövőben folytatódni fog.

A programok kezdetén Odor Andrea országos vezető védőnő köszöntött bennünket, aki már gyakorló nagymamaként arról beszélt, hogy fiatal anyuka korában jelen lehetett az első baba-mama klubok létrejötténél, és már akkor érezte, milyen fontosak, milyen nagy segítséget nyújtanak az ilyen jellegű találkozások a kisbabás anyukák életében.

Mikor az első meghívott vendég, Kádár Annamária pszichológus megkezdte a mesehősökről tartott előadását, tudtam, hogy érdemes volt a kora reggeli vonattal Budapestre utaznom. Az impozáns környezetben (Mátyás templom, Halász bástya szomszédságában) és gyönyörű tavaszi napsütésben Neki valóban elhittem, hogy muszáj megsütnünk a hamuba sült pogácsát, amit aztán gyermekeink, mint az életükre való muníciót viszik magukkal a velünk megkezdett, de saját pályájukat járó útjukon. Kádár Annamária személyében egy nagy tudású, sokrétű tapasztalatokkal rendelkező, rendkívül szórakoztató előadót ismerhettem meg.

Léder László, szintén pszichológus, az APA-füzetek társszerzője, az apák gyereknevelésben betöltött szerepéről beszélt. Elmondása szerint a helyzet nem egyszerű, de létezik már (számomra szimpatikus) kidolgozott apa-mozgalom, ami a hiányzó apa-képet, a hiányzó apát célozza meg visszahozni a családok életébe és egy új apa identitást szeretne megteremteni. És egy jó hír az apáknak: szeressék gyermekeiket, és nyugodtan hagyatkozzanak a nekik is létező megérzéseikre!

A Kossuth rádió méltán népszerű Vendég a háznál c. műsora is képviseltette magát. A színpadra szólított győztes fotópályázatot benyújtó baba-mama klubok vezetőivel beszélgettek arról, miért is fontosak számukra ezek a „klubos” találkozások. A megerősítés, közösséghez tartozás és egymás segítése a hasonló problémákban volt a visszatérő válasz.

A finom ebéd után kiscsoportos beszélgetések kezdődtek többek között a gyereknevelés, család és munka, párkapcsolat témakörökben.
Jómagam zenepedagógusként, és mint a soproni baba-mama klub „mondóka felelőse” a zenei és mozgásfejlesztés beszélgetésen vettem részt. Igyekszem az itt elhangzottakat később hasznosítani.

Köszönöm, hogy egy jó hangulatú, gazdag, színes programokkal teli napot tölthettem el Budapesten a Pedagógus Művelődési Ház támogatásával!

Tama Krisztina

2016. február 11.

MAMINTI Baba-mama klub

Soproni Téma cikk a Baba-Mama Klubról

Megjelent a Soproni Téma V. évfolyam, 5. számában (2016. február 10.).

Soproni Téma cikk a Baba-Mama Klubról

wahavi honlaptervezésdrupal