364. Scarbantia Cserkészcsapat

364. Scarbantia Cserkészcsapat

A cserkészet 1948-as betiltását követően Sopronban az elsők között éledt újjá a 364.Scarbantia Cserkészcsapat 1989-ben.
A csapat tagjai vegyesen római katolikusok, evangélikusok és reformátusok.
A világ több mint 200 országában 38 millió, Magyarországon pedig országszerte több mint 10 000 cserkész tevékenykedik 6-tól egészen 99 éves korig melyből csapatunk egy kis szelet a maga 30-40 főjével.
A cserkészet a világ és hazánk legnagyobb nevelő mozgalma: egy kalandos, minden korosztály számára izgalmakat, kihívásokat nyújtó, értékek mentén működő szervezet. Csupa élmény, játékok, táborok, természetjárás, sport és vagányság egybe gyúrva egy életformává – erről szól a cserkészet!
A cserkészeknek a kalandozáson túl küldetésük is van: „jobbá tenni világot.” Egy közös célért dolgozunk: hogy a gyermekek és fiatalok talpraesett, életrevaló, elkötelezett felnőttekké váljanak, akik hasznos tagjai a társadalomnak és a világ dolgai mellett van idejük önmaguk fejlesztésére is.
Megtanítjuk, hogyan kell tüzet gyújtani, falat mászni, evezni, térképet olvasni, iránytűvel tájékozódni, csomózni, íjászkodni, túrázni. Nálunk mindenki életre szóló barátokra talál, hiszen ennek alapja, a közösség, a cserkészet alapvető nevelési kerete. Megmutatjuk, hogy mindenkiben ott lapul a tehetség – csak elő kell mozdítani!

Alapjaink
A cserkészet pedagógiai alapjait több mint 100 éve fektette le az alapító Robert Baden-Powell. Az általa kidolgozott cserkészet, annak minden módszerével a mai fiatalok számára aktuálisabb, mint valaha. A Magyar Cserkészszövetség tagja a Cserkészmozgalom Világszervezetének (World Organization of the Scout Movement), amely az ENSZ tanácsadó tagja. A mozgalom saját, nem formális nevelési módszerével – a cserkészmódszerrel – életmodellt nyújt, melynek középpontjában a kisközösségi nevelés, a cselekedve tanulás, illetve az ösztönző és vonzó programok állnak, önkéntes vezetők segítségével.

Mindennapi életünk.
Örsi összejöveteleket tartunk 3 őrsnek: 1 fiú és 1 lány cserkész, valamint egy vegyes kiscserkész őrsnek heti rendszerességgel a Hunyadi János Általános Iskolában, és a Szent Imre Plébánián.
Ezen kívül alkalmi kirándulásokat, kerékpártúrákat szervezünk, csapat és őrsi keretben is. Részt veszünk városi ünnepségeken, megemlékezéseken.
Minden nyáron egy csapattábor kerül megrendezésre a 3 őrsön kívül a rover őrs bevonásával.
Az évközi csapatprogramokat ( csapatgyűlés, rajgyűlés, karácsony, farsang ) a Pedagógus Művelődési házban tartjuk.
Gyermekeink részt vesznek nemzetközi cserkésztáborokon is, illetve őrsvezető képző táborokon is.

Összetétel

  • kiscserkészek ( kéknyakkendősök ) 8-10 évesek
  • cserkészek ( zöld nyakkendősök) 11-18 évesek
  • roverek ( szürke nyakkendősök ) 18-30 évesek
  • öregek ( barna nyakkendősök , jelenleg nem aktív tagok, alkalmi segítők)
  • vezetők ( őrsvezetők, segéd tisztek, cserkész tisztek )

Ha szeretne csatlakozni hozzánk, keressen minket facebook oldalunkon:
https://www.facebook.com/364scarbantia

wahavi honlaptervezésdrupal