A Pedagógus Nyugdíjas Klub tevékenysége

Pedagógus Nyugdíjas Klub

2011-ben Ormosi Anikó lett a Klub vezetője; összetartó klubtársakat örökölt elődeitől. A Klub a Petőfi téren levő Pedagógusok Soproni Művelődési Házában működik, fő célja a nyugdíjas pedagógusok kulturálisan igényes kikapcsolódásának, tudományos-szakmai ismeretei elmélyítésének elősegítése. Minden héten szerdánként találkozunk, egy-másfél-két órára, melynek keretében tudományos-ismeretterjesztő előadásokat hallgatunk. Az előadásokat különböző előadók tartják, igen vegyes témakörben. A teljesség igénye nélkül említenék néhány népszerű témát: orvosi, gyógyszerészeti előadások, egyetemi szakmatörténet, diákhagyományok, Sopron szellemi-művészeti-természeti értékeinek megismertetése, úti beszámolók. Az előadások mellett sor került a soproni múzeumok megismerésére (Erdészeti-, Bányászati-, Pékmúzeum; egyetemi gyűjtemények: vadászati, növénytani gyűjtemény, Ligneum Látogatóközpont). Emellett rendszeresen járunk kiállításokra (Munkácsy-, Zichy-gyűjtemény, Wosinski Kázmér Emlékkiállítás, Szépművészeti Múzeum: Rembrandt-kiállítás, „Istenek, emberek, halottak” egyiptomi gyűjtemény megtekintése, vezetéssel). Meghívtuk a Petőfi Színház művészeit élménybeszámolóra (Pataki András, Mikó István, Sövegjártó Áron, Demcsák Ottó, Szupper Fanni). Népszerűek a vetítéssel kísért előadások, úti beszámolók, amelyeket meghívott előadók, illetve klubtársak is tartanak (Egyiptom, Indonézia, Ceylon, Mexikó, Franciaország, Hollandia, Dél-India). Természetesen a meghívott előadók közül nem maradhatnak ki Sopron prominens intellektuális személyiségei (egyetemi oktatók, költők, írók, zeneszerzők).

Nagyon népszerűek voltak az általam szervezett kirándulások: jártunk Lengyelországban, Szlovákiában, Ausztriában, Szlovéniában, illetve izgalmas hazai tájakra is elkalandoztunk (Krisna-völgy, Körmend, Szentgotthárd, a győri adventi vásár, a fertődi kastély és Barlangszínház). Hajóztunk a Fertő-tavon, és vezetett sétákra mentünk Sopron ódon belvárosában.

Nyugdíjasainkkal többször élvezhettük az indián nyarat Olaszországban. A kéthetes, szeptemberi utat az olasz Ferrara tartomány Lions Klubja támogatta.

Tavaly meglátogatott bennünket a kecskeméti Pedagógus Nyugdíjasok Klubja. Nagyon kellemes délelőttöt töltöttünk el együtt, reméljük, viszonozni tudjuk a látogatásukat.

Méltóan ünnepeltük a Pedagógusnapot és a Karácsonyt. Nívós műsorral és finom falatokkal vártuk a klubtagokat az ünnepségre.

Terveim között szerepel a fent megteremtett hagyomány folytatása, és egy többnapos kirándulás megszervezése, az úticélnál figyelembe véve klubtársaim javaslatait. A tervezett egynapos úticélok között szerepel Majk, Gödöllő és Győr.

A fenti programok nem valósulhattak volna meg a Ház vezetőségi tagjainak, valamint gazdasági felelősünknek önzetlen segítsége és klubtársaim lelkes közreműködése nélkül.

wahavi honlaptervezésdrupal