A Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület soproni Széchenyi István tagcsoportja

Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület

1992. január 22-én, a Gyermekek Házában (Deák tér 14.) tizenkettő fővel alakult. (hét régi: Dr. Domonkos Ottó, Dr. Környei Attila, Pintér Károly, Ságvári Ferenc, Ságvári Ferencné, Sógor Ferenc, Sógor János) Ebben az időben, az országos vezetés tagja volt, Dr. Domonkos Ottó és Dr. Környei Attila, majd 1995-től Tóth Imre (a jelenlegi múzeumigazgató) és Gabrieli Gabriella (régész) az országos választmány tagja volt.

A csoport első vezetőjének Ságvári Ferenc határőrtisztet választotta a tagság, folyamatosan nőtt a létszám és 1995-re már közel ötven fő volt. Az 1997 októberében, az országos egyesület 20 éves születésnapjára már közösségi és szakmai munkája alapján a 21 tagcsoportból kiemelkedő helyen jegyezték a sopronit. A klub ötéves születésnapjára –1997 január--már hetvenegy tag választott új vezetőt, Kovács János nyugállományú határőrtiszt személyében. Az 1996-os vezetőség és küldöttválasztó taggyűlésén a csoport az országos választmány tagjának választotta Sógor Ferencet. Majd 2006 januárjában volt az új vezetőség választása, ekkor került a tagcsoport élére, Sógor Ferenc.

Az 1992-1996-között, Ságvári Ferenc, majd 1996-2005-között Kovács János személyében határőrtisztek voltak a vezetők utánuk Sógor Ferenc civil vezetése jelentős létszámváltozás eredményezett, a korábbi kettős tagság (Határőr klub+ TKME tagság) különvált és az év folyamán harminc fő alá csökkent a létszám.

AMI NEM VÁLTOZOTT, az a közösségi/szakmai programok sokasága, színessége, változatossága, elsősorban Sopron nevezetességei, majd a környék illetve a távolabbi települések jelenlegi és korábbi történetének megismerése! Mindhárom vezető fontosnak tartotta a januártól decemberig tervezett havi összejövetelek és a fél-egész napos időtartalmú kirándulások élményét, ezért a programok kapcsolódtak, az ünnepekhez, nőnap, költészet napja, múzeumok, kiállítások, egészséges életmód, a teljesség igénye nélkül: Nagycenk, Fertőd, Győr, Tata, Budapest, Székesfehérvár, Tapolca, Szombathely, Kőszeg, Pannonhalma….. A tagcsoport az utóbbi tíz évben a Pedagógusok Művelődési Házában működik

Kapcsolat: Sógor Ferenc, 06-30-9595-965

wahavi honlaptervezésdrupal