Népi Díszítők Alkotó Köre

Népi Díszítők Alkotó Köre

A Pedagógusok Soproni Művelődési Házának 1964 óta része a Népi Díszítők Alkotó Köre. A Kör jelenleg 18 főből álló önszerveződő alkotó közösség, amelynek tagjai pedagógusok és barátaik. Heti egy alkalommal, keddenként 14 és 17.00 között tartanak szakmai foglalkozást. A délutáni műhelymunka keretében szakmai vezetéssel, munkatervek alapján megismerik, elsajátítják a magyar tájegységek jellegzetes forma-színvilágát és mintakincseit. Kiállításokat szerveznek, építenek, látogatnak. A megnyitók alkalmával lehetőséget biztosítanak szakmai konzultációkra és szerepelnek a helyi médiumokban. Katalogizálják az általuk készített vagy hagyatékként kapott népművészeti hímzéseket.

A 2014. március 18. óta a Hungarikum Bizottság által „Kiemelkedő Nemzeti Érték” címmel nyilvántartott Höveji csipke, mint egyedülálló népművészeti kincsünk elkészítését a Kör vezetője: Kovácsné Pócza Ágnes népi iparművész oktatja, aki az „Eredeti Höveji Csipke” védjegy jogosultja. A hímző csoport legutóbb 2015 tavaszán Sopronban, a Museum Caféban mutatta be tárgyalkotó tevékenységét.

A csoport tagjai megmérettették magukat minősített országos versenyeken, ahol díjakat is szereztek. A Népi Díszítők Alkotó Köre két tagjának alkotásait a 2015. december 8-án Budapesten, a Magyarság Házában megnyílt AMKA "Betlehemi jászol" kiállításon elfogadták és szerepeltették. 2015. május 16-án a XVI. Országos Népművészeti Kiállítás Nyugat-dunántúli Regionális bemutatóján – ahol a Ház küldöttsége továbbképzés jellegű előadásokon részt vett - a kör két tagja, Sebőkné Fekete Mária és Kovácsné Pócza Ágnes oklevéllel igazolt sikeres szereplést mondhatott magáénak. A Kör más tagjai is az év folyamán rendszeresen zsűriztették alkotásaikat a Hagyományok Házában. A Művelődési Ház vezetősége az ősz folyamán Bécsben sikeresen felvette a kapcsolatot Magyarország Nagykövetségével, ahol a jövő évre időszaki kiállítás előkészítését illetően folyamatban vannak az egyeztetések.

wahavi honlaptervezésdrupal