Király János

Testvérvárosi kapcsolatunk

1943. augusztus 17-én születtem Balatonalmádiban. Édesapám kőműves mester, édesanyám háztartásbeli alkalmazott volt. Mivel a Balaton partján nem volt munka akkoriban, felköltöztünk Sopronba édesanyám szüleihez.

Általános iskolát Sopronbánfalván végeztem el, 1961-ben érettségiztem Sopronban, a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban jeles eredménnyel. Dr. Augusztonovitz Elemér, Pröhle Jenő, Emresz Károly, Tóth Ferenc voltak kedvenc tanáraim.

Egyszerre felvettek a Veszprémi Vegyipari Egyetemre, ahol 1966-ban végeztem, mint vegyészmérnök. Gazdasági mérnöki diplomát a budapesti Műszaki Egyetemen, utána külker. főiskolát végeztem. Angol és német nyelvből tettem nyelvvizsgákat, valamint esztétika tanári képesítést is kaptam.

Fordítottam az Országos Fordító Irodának. Sopronban a Szőnyeggyárban dolgoztam a műszaki fejlesztési osztályon, mint vegyészmérnök.

Önálló vállalkozást alapítottam, amelyben ma is dolgozok. Feleségem tanárnő a volt József Attila Gimnáziumban. Két lányom doktori diplomát szerzett, egyik orvos, másik bírónő itt Sopronban.

A Pedagógusok Művelődési Házában tevékenykedem, mint nyugdíjas, az osztrák-magyar kapcsolatokat bonyolítom, az eisensadti nyugdíjas klubbal jó baráti kapcsolatot tartunk fenn. Segítünk jótékonykodni, sok rászoruló családba vittünk olyan adományokat, amivel a családok életét kicsit könnyebbé tettük. A Szent Benedek Nyugdíjas Otthonba járószékeket hoztunk Eisenstadtból. A nágócsi gyermekfalut is segítettük sok esetben. A Soproni Lyon Klub pártoló tagja vagyok, valamint sokat segítek a Soproni Máltai Szeretetszolgálatnak tolmácsolással, egyéb tevékenységgel is. Továbbra is kívánok a rászorulókon segíteni, mert mindig tud segíteni az ember, ha akar.
„Örülök, hogy segíthetek!”

Király János

wahavi honlaptervezésdrupal