Baba-Mama/Papa klubok országos találkozója

MAMINTI Baba-mama klub

A Három Királyfi Három Királylány Mozgalom április 16-án tartotta a Baba-Mama/Papa klubok találkozóját, melyen mint a soproni Pedagógus Művelődési Ház baba-mama klub tagjaként vettem részt. Ez volt az első ilyen jellegű országos találkozó, de a szervezők szándéka szerint a jövőben folytatódni fog.

A programok kezdetén Odor Andrea országos vezető védőnő köszöntött bennünket, aki már gyakorló nagymamaként arról beszélt, hogy fiatal anyuka korában jelen lehetett az első baba-mama klubok létrejötténél, és már akkor érezte, milyen fontosak, milyen nagy segítséget nyújtanak az ilyen jellegű találkozások a kisbabás anyukák életében.

Mikor az első meghívott vendég, Kádár Annamária pszichológus megkezdte a mesehősökről tartott előadását, tudtam, hogy érdemes volt a kora reggeli vonattal Budapestre utaznom. Az impozáns környezetben (Mátyás templom, Halász bástya szomszédságában) és gyönyörű tavaszi napsütésben Neki valóban elhittem, hogy muszáj megsütnünk a hamuba sült pogácsát, amit aztán gyermekeink, mint az életükre való muníciót viszik magukkal a velünk megkezdett, de saját pályájukat járó útjukon. Kádár Annamária személyében egy nagy tudású, sokrétű tapasztalatokkal rendelkező, rendkívül szórakoztató előadót ismerhettem meg.

Léder László, szintén pszichológus, az APA-füzetek társszerzője, az apák gyereknevelésben betöltött szerepéről beszélt. Elmondása szerint a helyzet nem egyszerű, de létezik már (számomra szimpatikus) kidolgozott apa-mozgalom, ami a hiányzó apa-képet, a hiányzó apát célozza meg visszahozni a családok életébe és egy új apa identitást szeretne megteremteni. És egy jó hír az apáknak: szeressék gyermekeiket, és nyugodtan hagyatkozzanak a nekik is létező megérzéseikre!

A Kossuth rádió méltán népszerű Vendég a háznál c. műsora is képviseltette magát. A színpadra szólított győztes fotópályázatot benyújtó baba-mama klubok vezetőivel beszélgettek arról, miért is fontosak számukra ezek a „klubos” találkozások. A megerősítés, közösséghez tartozás és egymás segítése a hasonló problémákban volt a visszatérő válasz.

A finom ebéd után kiscsoportos beszélgetések kezdődtek többek között a gyereknevelés, család és munka, párkapcsolat témakörökben.
Jómagam zenepedagógusként, és mint a soproni baba-mama klub „mondóka felelőse” a zenei és mozgásfejlesztés beszélgetésen vettem részt. Igyekszem az itt elhangzottakat később hasznosítani.

Köszönöm, hogy egy jó hangulatú, gazdag, színes programokkal teli napot tölthettem el Budapesten a Pedagógus Művelődési Ház támogatásával!

Tama Krisztina

wahavi honlaptervezésdrupal