Népi Díszítők Alkotó Körünk különdíjat kaptak az Országos Hímzőpályázaton

Népi Díszítők Alkotó Köre

A XXIX. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázaton a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza Népi Díszítők Alkotó Körének vezetője, Kovácsné Pócza Ágnes és Brenner Jenőné körtag pályamunkáját a Népi Iparművészeti Bíráló Bizottság 2019. május 22-23-án megtartott zsűrizési napjain különdíjban részesítette. A díjátadó ünnepségére Mezőkövesden, a Közösségi Ház Színháztermében került sor 2019. június 28-án 11 órakor. A zsűriszámmal ellátott alkotások kiállításra kerülnek Mezőkövesden. A díjazott pályamunkákat a tél folyamán, Budapesten is kiállítják a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. Eredményükhöz és a Kör munkájához a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza, a Soproni Fáklya Egyesület és a Pedagógusok Soproni Művelődési Házáért Alapítvány és vezetősége gratulál és további sikereket kíván!

Újvidékre került a Kisjankó Bori-díj
A délvidéki alkotó, Zuberec Vera tervező és csapata, Varga Margit, Simon Julija és Pece Zsuzsanna érdemelték ki a Kisjankó Bori díjat 2019-ben.
Négyszáz alkotás érkezett idén a Kisjankó Bori Hímzőpályázatra, amelyet huszonkilencedik alkalommal rendeztek meg Mezőkövesden. A Közösségi Házban rendezett díjátadó ünnepségen dr. Fekete Zoltán polgármester méltatta a művészeteket, az új alkotásának örömét, amely új világot nyit meg a készítőknek és a közönségnek is. Mint mondta, a népművészet a felhalmozott tudást, a nép egyéniségét tükrözi, a magyar pedig különleges, különbözik a környező népekétől, mert máshonnan is hozott titkokat. A matyóra büszkék vagyunk, fontos a megőrzése, éltetése. Sok energiába és időbe kerül az alkotások elkészítése, de közben örömet okoz a készítőnek, majd a nézőknek is. Mint mondta, az idei pályázatra várakozáson felüli mennyiségben és minőségben érkeztek pályamunkák.
Tállai András országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a népi hímzéseket kihívás elé állította a tömegtermelés, amely lerontotta a minőséget, de maradtak népművészek, népi iparművészek, akik nem hagyták elmerülni a kommerszben. Felidézte, az első pályázatot 1962-ben írták ki, eleinte évente, majd két-, később pedig háromévente rendezték meg a mustrát. Törést okozott a Matyóház megszűnése, mára azonban ismét rangossá vált az esemény. Köszönetet mondott a Matyó Népművészeti Egyesületnek. Szerinte a pályázat utat mutat a fejlődéshez az alkotóknak és kulturális élményt is nyújt. hangsúlyozta az élő népművészet fontosságát, amely újraértelmezi a színeket, formákat, teljes alkotásokat, hiteles, minőségi és megélhetést ad. A minőségi munkára van kereslet.
Antal Andrea, az Agrárminisztérium főosztályvezetője megköszönte az értékmentő munkát, amely nélkül csak a múzeumban találkozhatnánk a mintákkal. A készítők közvetítenek a múlt és a jövő között. Hangsúlyozta Kisjankó Bori jelentőségét, aki csakúgy mint a maiak, megőrizte a régit és meg is újította azt. Az iparművészek az eredetit a modernséggel itatják át. Megemlítette a Folktrend programot, amely a hagyományőrzést és az új stílust ötvözi a divat terén, de szeretnék kiterjeszteni az népi iparművészetre, a népzenére és a gasztronómiára is.
Beszprémy Katalin, a zsűri tagja, a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti osztályának munkatársa visszaemlékezett arra, amikor édesanyjával az 1960-as években jött a kiállításra, hogy megismerjék, mi az a színvonal, amelyet el kell érniük, ez volt az etalon az alkotóknak. Később versengéssé vált a pályázat és ma is az. A hímzők elfogytak, nem gondolták, hogy lesz utánpótlás, de mindig vannak újak, a képzéseken új tehetségek bukkannak föl, s újra fölfedezett hímzések hozzák lázba a művészeket. Minden pályázatkor felmerül, vajon lesz-e elég pályamunka? Idén sosem látott mennyiségű érkezett, közel négyszáz. Több alkotás újító szándékú, kísérletező volt. Kiemelt ezek közül néhányat: a sokszínű úri hímzést, amely az egyházaknál találja meg funkcióját. Új típusként bukkant föl az erdélyi színes tűfestés. A zoboraljaiakat visszatanították népművészetükre és onnan is remek csikkék, hímzések érkeztek. Újra jött erdélyi szász, székely minta, palóc és felvidéki keresztszemes hímzések, höveji hímzés, táskákra vitt hódmezővásárhelyi motívumok, csángó inspirációk, baranyai, sárközi minták lakástextileken, modern tárgyakon, szűrrátétből továbbgondolt cserélhető szoknyabetét, pétervásárai keresztszemesből gyöngyhímzés. Valódi innovációt hozott a pályázat, sok meglepetéssel.

A pályázat számokban:
Tervezők száma: 114
Alkotások száma: 397
Hagyományos Mesterremek: 53
Hagyományos Míves Termék: 38
Modern Mesterremek: 70
Modern Míves Termék: 74
ajándéktárgy: 7
elutasított: 155

Díjazottak:
Zsűrin kívüli különdíj: Borsóka Hímzőkör
A Matyó Népművészeti Egyesület (MNE) különdíja: Fofrovics Istvánné (úrihímzés különleges technika)
Fügedi Márta Népművészeti Egyesület, Hagyományok Háza (HH): Árvai Ferencné (felvidéki keresztszemes hímzés)
Mezőkövesdi Közkincstár és Herman Ottó Múzeum: Király Márta (szászhímzés keresztszemes hímzésének megújítása)
MNE és Magyar Művészeti Akadémia, HH: Pap Bernadett és Sütő Margit (korai matyó új színekkel)
BAz Megyei Önkormányzat: Brenner Jenőné (höveji pókos hímzés)
Berzeviczy Fehér Jánosné és HH: Nagy Gyöngyi (pétervásárai keresztszemes gyöngyökkel)
Mezőkövesd és HH: Szuperné Bohus Judit és Róka Istvánné, Lokody Ákosné, Kenyeres Gyuláné (somogyi fehér- és lyukhímzés)
Póta és Társa Bt, Herman: Kincses Ágnes és Lőrinc Antalné, Rákosa Antalné, Bencze Lászlóné (sárközi jegykendő minta modern alkalmazása)
Póta és Herman: Szuperné Bohus Judit és Király Márta, Tóth Mária, Juhász Mária (agyagfalvi szabadrajzú hímzés sok variációja)
Póta és Fügedi M. NE: Dr. Dulai Sándorné, Kliment Lajosné, Király Márta (szász szálszámolásos technika)
Póta és HH: Kovácsné Pócza Ágnes
Póta és HH: Szabó Józsefné és Tóth Lászlóné (szabadrajzú színes matyó)

Kiegészítők, modern:
I., Folktrend Kissné Sponga Zsuzsanna (sárközi, betegi keresztszemes öltözet)
II. Jószainé Kiss Katalin és Szakál Ágnes (vásárhelyi gyapjúhímzés táskákon)

Öltözetek, modern:
I. dr. Tóthné Kőrösi Zsófia és Medgyesyné Karner Gertrúd (höveji csipke, alkalmi viselet)
II. Torba Béláné (derecskei szűrrátét viseleten)

Öltözetek, hagyományos:
I. Balkó Szilvia (zoboraljai viselet)

Lakástextília, csoportos, modern:
I. Szuperné Bohus Judit és Polczer Józsefné, Szalay Jánosné, Németh Sándorné, Vargáné Németh Erzsébet (balatonfelvidéki keresztszemes)
II. Dr. Illés Károlyné és Bakó Emese, Pribojszki Erzsébet, Raffai Mihályné, dr. Vécsei Lászlóné, Bartolák Jánosné, Farkasné Zemján Gyöngyi, Kovács Györgyné, Szelezsán Jánosné (csángó inghímzés lakástextilen)
III. Bogárné Szőke Erika és Jakusovszki Jánosné, Berkesi Gáborné (szálszámolásos mezőberényi)

Lakástextília, csoportos, hagyományos:
I. Bogárné Szőke Erika és Varga Istvánné, Slezák Csongorné, Viszokai Jánosné, Vígh Julianna, Mohácsi Györgyné (székelyföldi úrihímzés)
II. Szuperné Bohus Judit, Balkó Szilvia, Parragi Ágnes és Gál Erzsébet, Tóth Borbála, Földessy Ernesztina, Molnár Katalin, Neszméri Tünde, Csipkevarga Borbála, Ment Edit, Bencz Andrea (zoborvidéki)
III. Koscsó Istvánné és Sztankóné Németh Anna, Major Jánosné, Pató Istvánné, Kőváry Béláné (úrihímzés)

Lakástextil, egyéni, modern:
I. Zeleiné Pap Bernadett (gyapjúfonalas matyó)
II. Csapó Frigyesné (rábaközi)
III. Verebélyi Balázs (keresztszemes, vagdalásos)

lakástextil, egyéni, hagyományos:
I. Bogdán Erzsébet (úrihímzés)
II. Fiser Józsefné (palóc keresztszemes és subrika)
III. Cz. Tóth Hajnalka (színes, dekoratív úrihímzés)

Kisjankó Bori-díj:
Zuberec Vera és Varga Margit, SimJulija, Pece Zsuzsanna (úrihímzés, vagdalásos fehérhímzés)

wahavi honlaptervezésdrupal