V. Szülőnek lenni konferencia - beszámoló

MAMINTI Baba-mama klub

Baba-Mama Klubunk vezetője a szülői szerepek támogatásáért szervezett konferencián.

2016. május 10-én a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza képviseletében, támogatásával Nádudvari Rita, a Baba-mama Klub vezetője az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán részt vett a szülői szerepek támogatásáért szervezett konferencián, amely a Magyar Pedagógiai Társasággal és Szülőnek Lenni Programmal karöltve került megszervezésre. Arra a kérdésre keresték a választ, hogy mit és hogyan tud segíteni a szakember a szülőknek, családoknak?

Az alábbiakban olvashatják beszámolóját:

Néhány mondatban beszámolok tapasztalataimról, mi volt az, ami a legjobban érdekelt, amit „hazahoztam” mindannyiunk okulására.
Elsőként Lénárt Sándor házigazda mutatkozott be. Ez már az ötödik konferencia volt, amit szerveztek a Szülőnek lenni program keretében. A munkát önkéntesként végzik, mindenkinek más a fő hivatása, ez egy támogató-egymást erősítő összefogás a szülőségért.

Dr. Nagy Ádám társadalomkutató és gyakorló szülő témája: „Milyenek is a mai fiatalok?”
Bemutatta a különböző évtizedek „generációs modelljét”. Az „Y” generáció még csak fogyasztója az online világnak, a „Z” generációt a közösségi háló pókjainak nevezte, nekik már online identitásuk van, ők a tartalom előállítói is. Új fogalom: screenager…
A fiatalok fő problémája a kilátástalanság. A kutatások eredményei megtalálhatók a www.ifjusagugy.hu-n.

Rendi Mária 13 éve a Magadért Drogmentességet Védő Alapítvány munkatársa a függőségekről beszélt, saját önsegítő csoportjaikat mutatta be. Rendszerszemléletben dolgoznak, mindenki magáért, a támogatás különféle módjait ajánlják fel a segítségre szorulóknak. „Amikor a szülők a gyermekek fejlődésével szembesülnek, folyamatosan válaszolniuk kell egy kihívásra. Mégpedig arra, hogy nekik is fejlődniük kell a gyerekkel együtt.” (Erik H. Erikson)
Kiemelte az asszertív kommunikáció fontosságát, szerepét a gyógyulásban. Módszerük központja az „empatikus konfrontáció”.
www.magadert.hu

Számomra Hammer Zsuzsanna előadása „hazai pálya” volt, a családterápia alapjait, módszereit mutatta be. Beszélt a családot érő stressz forrásairól, ezek kezelési lehetőségeiről. „A kicsi gyerek csak úgy irányíthatja a szülőt, ha a szülő bakot tart neki.”
Felsorolta az elég jó családi rendszer jellemzőit:

  1. dinamikus egyensúly
  2. közös értékek, identitástudat, kommunikáció
  3. változásra való készség
  4. nyitott a környezet felé
  5. világos, átjárható határok
  6. hierarchia-élén a szülők
  7. információ csere gazdag, egyértelmű, nyitott
  8. struktúra könnyen felismerhető

Az utolsó előadó a program (http://szuloneklenni-programok.blogspot.hu) atyja, Cserey Miklós volt. Pozitív szemlélettel mutatta be alapelveit, látszott, hogy sok helyről, sok tudásból építkezik. „A szem a lélek tükre, a gyerek pedig a családé.” Mit adhatunk a családoknak: tudást, készséget (meghallgatás, kommunikáció, konfliktuskezelés…) attitűdöket (érzelmi-értelmi, együtt akarunk élni…)
„Átalakítás miatt zárva, kérem ne zavarjanak.” – lehetne a kamaszszoba ajtaján…
Házi feladatot is kaptunk: A gyerekkor nem a tudás – mert az pótolható – hanem a személyiség fejlődéséről – ennek hiányosságai nehezebben pótolhatók – szól.
Írjuk össze, mikor tekintjük úgy gyermekünket, hogy sikeres felnőtt lesz! – aztán tegyük fel magunknak a kérdést: ma mit tettem ezért?

http://budapest.imami.hu/gyermekneveles/az-eleg-jo-csalad-v-szulonek-len...
http://szuloneklenni.hu/

Vezető / Felelős személy: 

wahavi honlaptervezésdrupal