Gyapjúszövők alkotó köre és klubja

Foglalkozások időpontja
Nap Időpont
kedd 14:30 - 17:30
csütörtök 14:30 - 17:30

A Gyapjúszövők Alkotó Körét 1981-ben a Pedagógusok Művelődési Háza hozta létre. Tagjai zöme nyugdíjas pedagógus, de vannak fiatalok is. A szőnyegek mintakincsének alapja az erdélyi festékes és a Visky Károly-féle mintagyűjtemény. Ezekből kiindulva teret adnak az új átdolgozásoknak, egyéni tervezéseknek, amelyek a modern lakáskultúrába jobban illenek. Sokféle szövéstechnikát tanítanak, a kilim szövéstől a gobelin technikáig. Rendszeresen tartanak kiállításokat, részt vesznek textiles konferenciákon, bemutatókon. Idén ősszel tagjaikból 6 fő 13 db szőnyeggel jelentkezik az Élő Népművészet Kiállítás előzetes zsűrizésére.

Kapcsolódó személyek

Nagy Katalin

Klubvezető
Nagy Katalin

Sopronban születtem 1947. január 25-én. Az Orsolya Téri Általános Iskola elvégzése után, a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban érettségiztem. 1967-ben szereztem diplomát a Soproni Óvóképző Intézetben. Pedagógus pályafutásom alatt szülővárosomban dolgoztam, mint óvodapedagógus, illetve óvodavezető. Két gyermekem szintén a pedagógus pályát választotta. 

1991-ben iratkoztam be a Pedagógusok Háza Gyapjúszövők Szakkörébe, ahol megismerkedhettem a szövés szakmai fortélyaival, Szőke Ernőné iránymutatása szerint. Munkáimban az erdélyi festékes, hagyományos és a modern elemek is megtalálhatóak. Az azóta eltelt időben sok szép szőnyeget, asztali futót, párnát, fali képet készítettem családom, és barátaim nagy örömére.

2018. szeptemberétől a kezdő csoport munkáját segítem. Az a célom, hogy a tagok szívesen jöjjenek a szakkörbe, érezzék a közösség összetartó erejét, a technikák elsajátításának támogatása mellett lehetőséget kapjanak egyéni elképzeléseik megvalósítására, illetve továbbörökítsék eleink szép hagyományát.

Sopron, 2019. január 16.

Alpek Lajosné

Körvezető
Alpek Lajosné

A Tolna megyei Németkéren születtem. Szüleimtől becsületességet, szorgalmat, a német nyelv és a zene szeretetét kaptam örökségül.

Gimnáziumban, majd a Kaposvári Tanítóképző Főiskolán tanultam. Alsós gyerekeket tanítottam sok évig.

1990-ben költöztünk Sopronba. Itt vendégfogadással foglalkoztunk.

Mindkét fiunk egyetemet végzett. Két unokánk van.

2001-ben iratkoztam be a gyapjúszövők szakkörébe. Mrgtanultam és megszerettem a szövést.Sok önálló tanulással, képzésekkel igyekeztem minél jobban elsajátítani a szakma fortélyait és egyre jobb munkákat   készíteni, Ebben a jó közösség is segített. 

Most én vagyok a haladó csoport szakkörvezetője. 2015-ben  nagy elismerésben részesített a Hagyományok Háza zsűrije. Bronz oklevelet kaptam az Élő Népművészet kiállításon. 

Az alkotókörben azon vagyok, hogy tagjaink a legszebb, nekik tetsző munkákat készítsék el, és jól érezzék magukat.

2018-ban önálló kiállítást tartottam a Soproni Egyetem "Ligneum" kiállítótermében. 50 darab szövött tárggyal szerepeltem.

A Hagyományok Háza által meghirdetett zsüriztetésen évek óta részt veszek, sikeresen.

Legutóbb két szőnyegem az MMR, vagyis moder mesterremek díjat nyerte el.

2018. szeptemberétől a gyapjúszövők köreinek vezetője lettem.
6 új taggal bővítettük létszámunkat. A beiratkozott 30 fő kitartó lelkesedéssel és szorgalommal vesz részt foglalkozásainkon.

Kapcsolódó hírek

Életforma - életmód magazin - vendég: Gyapjúszövők - 2021.10.15. - SopronTV

Támogatóink