Munkatársaink

Alpek Lajosné

Körvezető
Alpek Lajosné

A Tolna megyei Németkéren születtem. Szüleimtől becsületességet, szorgalmat, a német nyelv és a zene szeretetét kaptam örökségül.

Gimnáziumban, majd a Kaposvári Tanítóképző Főiskolán tanultam. Alsós gyerekeket tanítottam sok évig.

1990-ben költöztünk Sopronba. Itt vendégfogadással foglalkoztunk.

Mindkét fiunk egyetemet végzett. Két unokánk van.

2001-ben iratkoztam be a gyapjúszövők szakkörébe. Mrgtanultam és megszerettem a szövést.Sok önálló tanulással, képzésekkel igyekeztem minél jobban elsajátítani a szakma fortélyait és egyre jobb munkákat   készíteni, Ebben a jó közösség is segített. 

Most én vagyok a haladó csoport szakkörvezetője. 2015-ben  nagy elismerésben részesített a Hagyományok Háza zsűrije. Bronz oklevelet kaptam az Élő Népművészet kiállításon. 

Az alkotókörben azon vagyok, hogy tagjaink a legszebb, nekik tetsző munkákat készítsék el, és jól érezzék magukat.

2018-ban önálló kiállítást tartottam a Soproni Egyetem "Ligneum" kiállítótermében. 50 darab szövött tárggyal szerepeltem.

A Hagyományok Háza által meghirdetett zsüriztetésen évek óta részt veszek, sikeresen.

Legutóbb két szőnyegem az MMR, vagyis moder mesterremek díjat nyerte el.

2018. szeptemberétől a gyapjúszövők köreinek vezetője lettem.
6 új taggal bővítettük létszámunkat. A beiratkozott 30 fő kitartó lelkesedéssel és szorgalommal vesz részt foglalkozásainkon.

Bánfi Ákos

Volt igazgató
Bánfi Ákos

Borosné Bognár Petra

Csoportvezető, Klubvezető
Borosné Bognár Petra

Borosné Bognár Petra vagyok, két kisfiú édesanyja. Dani 2013-ban, Zalán 2016-ban született.

Dani születése előtt sokat olvastam a kötődő nevelésről, a szoptatás, hordozás, együttalvás fontosságáról. Nagy hatással volt rám Jean Liedloff Az elveszett boldogság nyomában című könyve. 

Tudatosan készültem a szoptatásra, hiszen nagyon sok édesanyától hallottam, hogy nem sikerült anyatejjel táplálni a babájukat, így azt gondoltam, a szoptatás csupa nehézség, és csupán  a szerencsén múlik, hogy sikerül-e vagy sem. Hamar rájöttem, hogy az ösztönösség, a magunkba vetett bizalom és a támogató környezet a legfontosabb.

A tudatos felkészülés után Dani szoptatása gond nélkül indult, 6 hónapos koráig kizárólag anyatejet kapott és 2,5 éves koráig szoptattam. 

Eközben több anyuka ismerősömnél tapasztaltam, hogy valamilyen téves információ miatt nem sikerült szoptatniuk a babájukat. Elhatároztam, hogy megpróbálok segíteni az édesanyáknak, ezért még jobban beleástam magam a szoptatás témájába, jelenleg pedig egy nemzetközi szoptatást tamogató nonprofit szervezet szoptatási tanácsadó képzésén veszek részt. 

Az elmúlt 3 évben sok édesanya fordult hozzám segítségért, és sok esetben sikerült együtt megoldani a problémákat és átvészelni a nehéz időszakokat.

Dr. Gömöri János CSc.

Csoportvezető
Dr. Gömöri János CSc.

Az elmúlt évtizedek Sopron régészeti és helytörténeti kutatásának egyik meghatározó alakja dr. Gömöri János 1944. március 15-én földműves családba született Hevesen. Tanulmányait a Jászapáti Mészáros Lőrinc Gimnázium folytatta, majd felvételt nyert az Eötvös Loránd Tudományegyetemre, ahol Eötvös-kollégista is volt. Szakdolgozatát László Gyula professzornál írta, hallgatta Bóna István népvándorláskoros és Mócsy András professzorok római koros előadásait is. 1968-ban régész-múzeológus és történelem középiskolai tanári diplomát szerzett. Fontosabb munkahelyei: Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma, Sárospatak, Liszt Ferenc Múzeum múzeológusa Sopron, 2008-tól főmúzeológus, régész  Sopronban, 2011-től a Szegedi Tudományegyetem külső előadója.

Fontosabb ásatási munkái közül a legfontosabb: az iparrégészeti ásatásokat 1971-ben kezdte meg kohóásatásokkal. Győr-Moson-Sopron megye területe európai viszonylatban is az egyik legkutatottabb térsége az ősi kohászatnak, melyek a nevéhez fűződnek. A régész szakma kutatásai legfontosabb eredményének a kárpát-medencei avar kori vaskohászat bebizonyítását tartja.

A műemlékvédelmi ásatások – melyek szintén a nevéhez kötődnek -  zömmel Sopronban: városfal kutatások, római fórum, úthálózat részletei, az amfiteátrum feltárása stb. Fabrizius-ház, Előkapu, Szent Mihály templom Ózsinagóga stb.

Számos országos és nemzetközi konferencia szervezője.

Tudományos fokozata: a történelemtudományok kandidátusa (1994)

Kitüntetései:

 • 1976. Csatkai-díj
 • 1987. Kuzsinszky Bálint Emlékérem
 • 1992. Barkóczi-díj
 • 1996. Sopron kulturájáért-díj
 • 2017. Schönvisner István- díj

Dr. Soós István

Előadó
Dr. Soós István

Napjainkban már nem beszélhetünk polihisztorokról, mert egy-egy tudományterület magas szintű művelése teljes embert kíván. Mégis megpróbálkoztam a lehetetlennel, amikor a számtalan kérdésem közül néhányra úgy próbáltam megkeresni a válaszokat, hogy különböző, látszólag egymáshoz sem kapcsolódó felsőfokú tanulmányokat folytattam Magyarországon, illetve Spanyolországban. Így aztán hosszabb-rövidebb időre – időrendi sorrendben – geodéta, hittan tanár, erdész, mentálhigiénés szakember, teológus, jogász, spanyol bölcsész és közigazgatási szakember vált belőlem. Közben két doktorátust szereztem, amelyből az egyik tudományos fokozat (PhD). Érdeklődve mélyülök el olyan témákban, amelyek valamiért felkeltik az érdeklődésemet, aztán pedig örömmel osztom meg másokkal, amit találtam. Ezért örülök a lehetőségnek, hogy a Pedagógusok Soproni Művelődési Házában havonta egyszer alkalmam kínálkozik pl. jogtörténeti, gyakorlati közigazgatási, pszichológiai és teológiai tárgyú előadásokat tartani.
 
Amikor pedig nem valamelyik előadásomra készülök, akkor kormánytisztviselőként dolgozom a Soproni Járási Hivatalban, illetve a cserkészet által „megfertőződve” az erdőket, a hegyeket és a völgyeket járom gyalogszerrel, vagy a kerékpározás szenvedélyének hódolok. De egyetlen egy előadásomra sem tudnék felkészülni, ha ebben nem támogatna a feleségem és ilyenkor a gyermeknevelés nagyobb részét ne vállalná magára. No és mit szól ehhez a gimnazista lányom és az általános iskolás fiam? Erről már őket kell megkérdezni…

Dr. Tillné Schmidt Edit

Volt igazgató
Dr. Tillné Schmidt Edit

Kovácsné Pócza Ágnes

Csoportvezető, Körvezető
Kovácsné Pócza Ágnes

Kovácsné Pócza Ágnes vagyok. 1957. 03. 17-én születtem a Győr-Moson-Sopron megyében található Kapuváron. Gyermekéveimet Hövejen töltöttem, felmenőim között több generáció is ebben a kis faluban élte le az életét. A különleges csipkével kislányként ismerkedtem meg, később édesanyámtól tanultam a hímzés mesterfogásait. Akkoriban sok höveji asszony készített hímzéseket szabadidejében, de jó páran, ahogy édesanyám is, a Házipari Export Szövetkezetben dolgozott, így igazi közösségben is öregbítette falunk hírnevét. - A győri Műszaki Főiskolán diplomáztam üzemmérnökként, majd a Soproni Postaigazgatóságon, és a Magyar Telekomnál dolgoztam. Ez idő alatt a munka mellett a szabadidőmben fejlesztettem tovább az édesanyámtól megszerzett tudást. A mai napíg számtalan terítőt, ruhadíszt készítettem barátoknak, ismerősöknek. Az évek során külföldre is kijutottak a hímzéseim közül egyedi darabok. Eddigi munkáim közül a mennyasszonyi ruhámra vagyok a legbüszkébb, amit közel egy hónapig hímeztem.

Kiállítások, elismerések, oklevelek:

 • Gyapjúszövők és Népi Díszítők Alkotó Köre kiállítás (Győr) 2009
 • Országos Textilkonferencia (Békéscsaba) 2010
 • Nemzetközi csipke kiállítás (Kiskunhalas) 2010
 • XXVI. Kis Jankó Bori országos hímző pályázat (Mezőkövesd) 2010 (alkotásaimmal itt a Néprajzi Múzeum könyvjutalmában részesültem)
 • Magyar Kézművesség 2010 és Kézművesség az Egyházművészetben kiállítás (Budapest) 2010
 • (munkáim Budapesten a Vajdahunyad várában kiállításra kerültek és Győr-Moson-Sopron megye önkormányzatának különdíját nyertem el).
 • XVII. Betlehemi jászol kiállítás (Budapest) 2010 (díjazásban részesültem, tárgyjutalmat kaptam)
 • Hövej és Kalotaszeg kiállítás Erdészeti Múzeumban (Sopron) 2010
 • Népi Iparművész cím elnyerése 2010
 • Sopron Polgármesteri elismerő oklevél 2010
 • Magyar Kézműves Remek Díj 2011
 • Festőteremben Népi Díszítők Alkotó Körének kiállítása (Sopron) 2011
 • Pedagógusok Művelődési Háza, Népi Díszítők Alkotó Körének vezetője 2011-től
 • Sopronkövesden, Fertőszentmiklóson és Petőházán kiállítás 2011
 • Ausztriában Obenpulendorfban kiállítás 2012
 • Pedagógusok Soproni Művelődési Házáért Alapítvány elismerő oklevele 2012
 • XXVII. Kis Jankó Bori országos hímző pályázat (Mezőkövesd) 2013
 • Höveji csipke kiállítás az Erdészeti Múzeumban (Sopron) 2014
 • Pedagógusok Soproni Művelődési Házáért Alapítvány dicsérő oklevele 2014
 • Magyar Kézművesség - 2014 és Kézművesség a vendéglátásban (Budapest) 2014
 • (munkáim Budapesten a Duna Palotában kiállításra kerültek és tárgy jutalomban részesültem.)
 • Höveji csipke kiállítás a Múzeum Caféban Sopron 2015
 • „Újra öltünk örökítünk” Nemzeti Művelődési Intézet által szervezett tanfolyamokon oktató, kiállítás Harkán és Kópházán 2015
 • Élő Népművészet XVI. Országos Népművészeti Kiállítás Zalaegerszegen és Budapesten sikeres részvétel 2015-2016
 • Höveji Csipke Egyesület elnöke 2015-től

Sopron, 2016-01-21

Lőrincz-Véger Judit

Csoportvezető
Lőrincz-Véger Judit

Lőrincz-Véger Judit vagyok. Több mint három éve tartok Etka Jóga Erőgyűjtő Módszer foglalkozásokat. Jelenleg Sopronban, Nagycenken és Balfon vannak csoportjaim. Mióta az Etka Jóga Erőgyűjtő Módszert (EJEM) gyakorlom - és nem csak a foglalkozások alatt -, azóta minden szempontból sokkal jobban érzem magamat.

Makkos Ágnes

Csoportvezető, Karvezető
Makkos Ágnes

Makkos Ágnes, matematika és ének-zene szakos általános iskolai tanár, karvezető. Tanári diplomáját a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán szerezte 1982-ben. 11+4 esztendeig tanult hegedülni, először a Soproni Zeneiskolában, majd a Főiskolán is folytatta tanulmányait. Középiskolás kora – azaz 1973 óta tagja a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekarnak. 1984-87 énekkari és vezetőségi tagja volt az azóta már megszűnt Liszt Ferenc Női Karnak. 1990 óta a Soproni Domonkos-rendi templom énekkarát is ő irányítja. 2005. karácsonyán jelent meg első CD-felvételük, majd 2007. húsvétjára a 2. CD. Több oratórikus mű soproni ősbemutatójának, vagy bemutatójának volt karnagyként, esetenként énekesként részese. Munkahelyén, a Soproni Gárdonyi Géza Általános Iskolában gyermekkórust vezet, 10-15 évesek a kórus tagjai, akikkel évek óta arany minősítéseket érnek el az „Éneklő Ifjúság” Kórusfesztiválon. A Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Énekkarnak 1988 óta tagja, szólamvezetője, majd betanító karnagya lett. 2003 decembere óta a kórus művészeti vezetője, karnagya. 2013 novemberében az írországi SLIGO város nemzetközi kórusversenyén a Pedagógus kórussal megnyerték az egyházzenei kategóriát – ez eddig a legnagyobb szakmai sikerük. Kitüntetések:

 • Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlésének „Elismerő oklevele”, melyet 2004. évben, az akkor 175 éves Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar tagjaként a város zenei életéért érzett elkötelezettség, s ezáltal Sopron kultúrájának gazdagítása érdekében végzett művészi tevékenységért kapott.
 • „Győr-Moson-Sopron megye Emlékérme” kitüntetést ugyanebben az évben, a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar alapításának 175. évfordulója alkalmából
 • Az Oktatási és Kulturális Minisztérium elismerő oklevele a Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar megalakulásának 60. évfordulója alkalmából, kiváló és színvonalas szakmai tevékenységért: 2008. június 14. „Miniszteri elismerő oklevél” kitüntetés
 • 2009. április 24. a Dalos-hegyi Kórustalálkozó ünnepi gálaestjén „Győr-Moson-Sopron Megye Emlékérme” kitüntetést kapott több karnagytársával együtt Firtl Mátyás országgyűlési képviselőtől, a Megyei Közgyűlés alelnökétől.
 • 2011. december 14-én, a Hűség Napján „Sopron város Kiváló Pedagógusa” kitüntetést vehetett át.

Nádudvari Rita

Klubvezető
Nádudvari Rita

Nádudvari Ritának hívnak, 1976-ban születtem. Egészségügyi főiskolát végeztem, (diplomás ápoló, szülésznő) a diploma megszerzése után azonban szociális területen, a Máltai Szeretetszolgálat Játszótér programjában dolgoztam. Itt kaptam kedvet a szociális területen való munkához. 

2000-ben megházasodtam. 5 gyermeket nevelünk férjemmel, aki pedagógus. A GYES alatt végeztem el a szociálpedagógus/családpedagógus szakot. Kapcsolatban állok a Családi Életre Nevelés programmal, a Perinatus Alapítvánnyal, a Magyar Családterápiás Egyesülettel, a Három Királyfi Három Királylány Mozgalommal.

2015. szeptemberében lettem házigazdája a Maminti Baba-Mama Klubnak.

2017-ben indítjuk útjára a Vándorbölcsőt Sopronban, ennek koordinálása a feladatom.

Családterapeuta – jelölt vagyok, szakmai felügyelet mellett foglalkozom párokkal, családokkal. 

Élethivatásomnak tekintem, hogy segíthessek megőrizni a családok-házaspárok boldogságát, egységét, hogy „erős családokban erős gyermekek nőjenek fel”.

Nagy Katalin

Klubvezető
Nagy Katalin

Sopronban születtem 1947. január 25-én. Az Orsolya Téri Általános Iskola elvégzése után, a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban érettségiztem. 1967-ben szereztem diplomát a Soproni Óvóképző Intézetben. Pedagógus pályafutásom alatt szülővárosomban dolgoztam, mint óvodapedagógus, illetve óvodavezető. Két gyermekem szintén a pedagógus pályát választotta. 

1991-ben iratkoztam be a Pedagógusok Háza Gyapjúszövők Szakkörébe, ahol megismerkedhettem a szövés szakmai fortélyaival, Szőke Ernőné iránymutatása szerint. Munkáimban az erdélyi festékes, hagyományos és a modern elemek is megtalálhatóak. Az azóta eltelt időben sok szép szőnyeget, asztali futót, párnát, fali képet készítettem családom, és barátaim nagy örömére.

2018. szeptemberétől a kezdő csoport munkáját segítem. Az a célom, hogy a tagok szívesen jöjjenek a szakkörbe, érezzék a közösség összetartó erejét, a technikák elsajátításának támogatása mellett lehetőséget kapjanak egyéni elképzeléseik megvalósítására, illetve továbbörökítsék eleink szép hagyományát.

Sopron, 2019. január 16.

Orbán Júlia

Igazgató
Orbán Júlia

1957. július 25-én születtem szeretett városomban, Kapuváron. Már az anyaméhben is verseket hallottam, de lehet, hogy mondtam is. Első eszmélésem és emlékem is irodalmi élmény volt: a Csipkerózsikát állítottam színpadra hét évesen. Majd egy évvel később a Ludas Matyit "rendeztem". Szüleimtől gyökereket és szárnyakat kaptam. Versmondásaimmal próbálom meghálálni.  Életemben nagyszerű örömök értek, gyermekeket szülhettem, nevelhettem, versenyeket nyertem, és egész Európát beutaztam a versek társaságában.   2008-ban az életútam visszavezetett a versekhez. Akkor nekem volt szükségem rájuk. Mára már nemcsak bizonyítottam, de tudom, a verseknek van szüksége rám. A láthatatlan háttérmunka és a szervezés is életem részévé vált. NÉPMŰVELŐNEK vallom magam, aki fáklyaként világít. Életem mottója: „Ha én nem égek, Te nem égsz, és ha mi nem égünk, mitől oszlik el a sötét?”

Tanulmányaim:

 • 1971-75: Berzsenyi Dániel Gimnázium /Sopron/
 • 1975-79: Szombathelyi Tanárképző Főiskola - magyar-népművelés szak
 • 1980-81: Színjátszó rendező szak /NI/
 • 1984-87: ELTE - magyar középiskolai tanári szak
 • 2000-2002: Pécsi Tudományegyetem - marketing szak

Főbb munkahelyeim:

 • 1982-1990: Pátzay Pál Általános Iskola (Kapuvár)
 • 1995-2000: Berzsenyi Dániel Gimnázium (Sopron)
 • 2000-2006: Zrínyi Mikós Gimnázium (Szigetvár)
 • 2010-2020: Nyugat-magyarországi Egyetem (Universitas Fidelissima Kft. GYIK Rendezvényház,  Ligneum Látogatóközpont)    
 • 2020- Handler Nándor Technikum (Sopron)
  Pedagógusok Művelődési Háza

Kitüntetéseim:

 • 1989. Radnóti-díj
 • 2008. Latinovits-díj
 • 2010. Kaleidoszkóp Nemzetközi Versmondó Díj
 • 2011. Az ország legjobb "Falusi Krónikása"
 • 2011. Magiszter Versmondó diploma
 • 2013. A „Magyar Kultúra Lovagja” cím
 • 2014. "Sopron kultúrájáért" - díj

Ormosi Anikó

Klubvezető
Ormosi Anikó

Szeri-Füzi Réka

Csoportvezető
Szeri-Füzi Réka

Gyógypedagógusként dolgozom Sopronban. 

Kozmutza Flóra gondolataival: „Hivatásom a gyógypedagógia, erre esküdtem fel.  A segítségnyújtás is lehet szenvedély."

2006 óta foglalkozom gyermekekkel. Sajátos nevelési igényű tanulók generációival töltöm együtt mindennapjaimat. 10 éven át értelmileg- és tanulásban akadályozott diákokat tanítottam, ill. súlyosan és halmozottan sérült fiatalok fejlesztésében is részt vettem. Jelenleg az integráltan tanuló, részképesség zavarral küzdő gyerekeket rehabilitálom.

Három évig taníthattam Tánc- és drámajáték tárgyat, egy évig pedig vezettem az általam alapított iskolai dráma szakkört. Mindig fontos szempont volt számomra, a holisztikus szemlélet, azaz az „egységben” való szemlélés. Igyekszem a rám bízott gyermekek önbizalmát erősíteni, teljes személyiségét fejleszteni.

„A feladatod, hogy felfedezd, mi is a feladatod. És, ha felfedezted, csináld teljes szívedből. (Buddha)

Szirbek István

Előadó
Szirbek István

Tanulmányaimat a Sorbonne Paris IV. egyetemén, művészettörténet-régészet és történelem szakon végeztem. Az év nagy részében ma is Párizsban élek és dolgozom idegenvezetőként. Témaválasztásaimban igyekszem hazacsempészni azokat a kuriózumokat, amiket a Fények Városa kínál a világnak, de figyelemmel kísérem a hazai "kultúra-pártoló" eseményeket is. 

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy rendszeresen tarthatok előadásokat az új arculattal, gazdag programkínálattal működő soproni Pedagógusok Művelődési Házában.

Vida-Veres Imola

Csoportvezető
Vida-Veres Imola

Vida-Veres Imola vagyok, zenetanár, zeneterapeuta. 

A zenélés, éneklés születésem óta meghatározza az életem.

Tanítással töltött éveim során foglalkoztam felnőttekkel, fiatal felnőttekkel, iskolásokkal, majd pedig a gyermekeim érkezésével a pici gyerekek valamint az óvodás, kisiskolás korosztály felé fordult az érdeklődésem. Hiszem, hogy a zene bennünk él, és minél közvetlenebbül és fesztelenebbül próbáljuk meg előcsalogatni magunkból, annál könnyebben válik a mindennapjaink természetes részévé és gazdagítja az életünket.

Támogatóink