Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar

Próbák időpontja
Nap Időpont
kedd 18:00 - 20:00
péntek 18:00 - 20:00

A  „Pro Urbe”-díjas Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar 1948-ban alakult meg a Pedagógusok Szakszervezete amatőr művészeti együtteseként. Az énekkar évente több alkalommal ad önálló hangversenyt, a magyar és a nemzetközi kórusirodalom valamennyi korszakából énekelnek a cappella és oratórikus jellegű műveket egyaránt. Nagy figyelemmel fordulnak a magyar zeneszerzők alkotásai felé (Bárdos Lajos, Daróci Bárdos Tamás, Szokolay Sándor, Halmos László stb.) A kórus nemzetközi fesztiválokon is szerepelt: Porto Torres (Szardinia szigetén), Wien-Oberlaa, Bolzano, Quiberon. 2013 novemberében az írországi SLIGO város nemzetközi kórusversenyén vettek részt, és megnyerték az egyházzenei kategóriát. A felnőtt énekkarok minősítési rendszerében 3 alkalommal is megmérette magát az énekkar. Legutóbb  „Hangversenykórus Cum Laude” minősítést értek el.

Alapító karnagy: Kovács Sándor (1948-1953)

Jelenlegi karnagy: Makkos Ágnes

Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar

Kapcsolódó személyek

Makkos Ágnes

Csoportvezető, Karvezető
Makkos Ágnes

Makkos Ágnes, matematika és ének-zene szakos általános iskolai tanár, karvezető. Tanári diplomáját a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán szerezte 1982-ben. 11+4 esztendeig tanult hegedülni, először a Soproni Zeneiskolában, majd a Főiskolán is folytatta tanulmányait. Középiskolás kora – azaz 1973 óta tagja a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekarnak. 1984-87 énekkari és vezetőségi tagja volt az azóta már megszűnt Liszt Ferenc Női Karnak. 1990 óta a Soproni Domonkos-rendi templom énekkarát is ő irányítja. 2005. karácsonyán jelent meg első CD-felvételük, majd 2007. húsvétjára a 2. CD. Több oratórikus mű soproni ősbemutatójának, vagy bemutatójának volt karnagyként, esetenként énekesként részese. Munkahelyén, a Soproni Gárdonyi Géza Általános Iskolában gyermekkórust vezet, 10-15 évesek a kórus tagjai, akikkel évek óta arany minősítéseket érnek el az „Éneklő Ifjúság” Kórusfesztiválon. A Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Énekkarnak 1988 óta tagja, szólamvezetője, majd betanító karnagya lett. 2003 decembere óta a kórus művészeti vezetője, karnagya. 2013 novemberében az írországi SLIGO város nemzetközi kórusversenyén a Pedagógus kórussal megnyerték az egyházzenei kategóriát – ez eddig a legnagyobb szakmai sikerük. Kitüntetések:

  • Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlésének „Elismerő oklevele”, melyet 2004. évben, az akkor 175 éves Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar tagjaként a város zenei életéért érzett elkötelezettség, s ezáltal Sopron kultúrájának gazdagítása érdekében végzett művészi tevékenységért kapott.
  • „Győr-Moson-Sopron megye Emlékérme” kitüntetést ugyanebben az évben, a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar alapításának 175. évfordulója alkalmából
  • Az Oktatási és Kulturális Minisztérium elismerő oklevele a Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar megalakulásának 60. évfordulója alkalmából, kiváló és színvonalas szakmai tevékenységért: 2008. június 14. „Miniszteri elismerő oklevél” kitüntetés
  • 2009. április 24. a Dalos-hegyi Kórustalálkozó ünnepi gálaestjén „Győr-Moson-Sopron Megye Emlékérme” kitüntetést kapott több karnagytársával együtt Firtl Mátyás országgyűlési képviselőtől, a Megyei Közgyűlés alelnökétől.
  • 2011. december 14-én, a Hűség Napján „Sopron város Kiváló Pedagógusa” kitüntetést vehetett át.

Kapcsolódó hírek

Makkos Ágnes Fasang Árpád-díjban részesült

A Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar vezetője, Makkos Ágnes tegnap Fasang Árpád-díjban részesült, melyhez szívből gratulálunk.

Az elismerést minden évben olyan pedagóguskórus-vezetőnek ítélik oda, aki hű Fasang Árpád szellemiségéhez és tovább örökíti azokat az értékeket, melyeket a magyar kórusmozgalom egyik legnagyobb alakjának nevéhez köthetünk.

Támogatóink